Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Ryttargalan 2019 - Årets pristagare

Ryttargalan 2019 - Årets pristagare

Ryttargalan 2019 är en hyllning till årets hjältar och höjdpunkter. Och där våra hästar självklart har huvudrollen. Häng med under kvällen och få koll på årets pristagare.

Årets ryttare/kusk

Vinnare av championatstecken är den person som har tagit flest rankingpoäng i sin gren under året.

Hoppning: Peder Fredricson
Dresyr:
Patrik Kittel
Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål
Sportkörning:
Marika Strömberg
Distansritt:
Kjell Westerback

Årets ridskolehäst

Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.

VINNARE:
Qummin, Norrköpings fältrittklubb
Qummin, killen som kan allt! En brun, genomsnäll bästa kompis. Han är också läromästaren som får nybörjaren att hitta självförtroendet och takten i ridningen, och många ryttare att glänsa på tävling. En kung på ridskolan och tredje generationen i familjen Q som gör ett hästjobb på ridskolan.

Morgondagens Stjärna

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

VINNARE:
Ebba Adnervik, 23, Båstad, Dagstorpsortens Ryttarförening – fälttävlan
Ebba Adnervik drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh, (f. 2002, valack, HOLST, e. Carnaby ue. Caretino, uppfödare: Stefanie Kinscher, ägare: Sara Sjöborg Wik). Snacka om kometkarriär! Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna. Hon läser på civilingenjörsprogrammet i Lund.

Morgondagens häst

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

VINNARE:
Astoria (SWB) – dressyr
f. 2012, sto, SWB, e. Sir Donnerhall II u. Aquarell (SWB) ue. Quaterback Uppfödare: Hipponews Kb, Christina Olsson, ägare: Christina Olsson, ryttare: Jeanna Högberg
Med karakteristiskt vippande öron, bländande gångarter och mästerligt matchad av Jeanna Högberg fortsätter Astoria sin ”dressyrkross”. Som fem- och sexåring spikade hon igen unghästchampionaten och gick till final i unghäst-VM. I år inledde hon med att ta hem SWB Trophy för sjuåriga hästar i Scandinavium med 92,6% och en tia på traven. Svårslaget, eller hur? I Falsterbo blev det seger i 7-årschampionatet och i unghäst-VM visade Astoria klass igen genom att komma tia i finalen. En sån superstjärna!

Årets ridlärare – I samarbete med Granngården

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.

VINNARE:
Carina Bergh från Järna Ridklubb är Årets ridlärare 2019
; Hennes genuina kunskap, smittande energi och djupa respekt för hästar och människor gör henne till en ridlärare i världsklass. Och tack vare hennes driv och målmedvetenhet, har Järna Ridklubb en helt ny anläggning och en verksamhet av högsta klass.

Årets komet  – I samarbete med tidningen Ridsport

Priset utses av Tidningen Ridsports läsare. Vinnaren av Årets komet är en ryttare/kusk som under innevarande år börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren. 

VINNARE:
Ebba Adnervik – fälttävlan
23-åriga Ebba Adnervik, tävlande för Dagstorpsortens Ryttarförening, är årets komet i svensk fälttävlan. 23-åringen var inte okänd före 2019 – hon har bland annat ridit EM både som junior och ung ryttare – men under året har hennes karriär som senior tagit kometfart.
Hon var trea i en CIC4*L och femma i en CIC4*S. Sedan rundade hon av säsongen med en strålande mästerskapsdebut på seniornivå i tyska Luhmühlen. Tillsammans med Chippieh (HOLST val f 2002 e Carnaby-Caretino, uppf Stefanie Kinscher, äg Sara Sjöborg Wik) tog hon en 23:e plats och blev med det tredje bästa svensk individuellt. Hon är en duktig terrängryttare och under sina tre fyrstjärniga starter under året har hon varit felfri på hinder i alla terränger, hon har ett starkt team omkring sig och har fått ovärderlig erfarenhet tillsammans med Chippieh.

Årets hederspris

VINNARE:
Ulf Rosengren
Han är landslagsryttaren som hoppade ner från hästryggen för att samla en hel ridsportnation och sätta Sverige på den internationella ridsportkartan. Med en kombination av tydligt ledarskap och osannolikt driv, har han gått i täten för svensk ridsports utveckling i över 50 år. Han är mannen bakom Ridborgarmärket En modig ridsportambassadör som öppnat dörrar och fått ridsportens världsstjärnor att älska Sverige. En kreatör och "Århundradets ridsportarrangör", som skapat minnen för livet för miljoner hästvänner. Det är en enastående livsgärning.
Årets hederspris går till: Ulf Rosengren.

Årets uppfödare — I samarbete med EquiTours

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.

VINNARE:
Tobias Hansson, Västra Hoby
Charlotte Dujardin var redo att byta sin egen sambo mot Springbank II (f. 2014, hingst, SWB, e. Skovens Rafael u. De la Reinne VH ue. De Niro 6, uppfödare: Västra Hoby Stuteri AB, ägare: Helgstrand Dressage A/S/Kristina Hennix, Västra Hoby Stuteri AB, ryttare Severo, Jurado Lopez) när hon var testryttare på Breeders Trophy förra året och gav Tobias Hansson en tia för en fantastisk uppfödning! Inte så konstigt. I Västra Hoby har det producerats sporthästar i toppklass i fyra generationer. En avel i världsklass som bygger på en stam som går tillbaka till stoet Amajacka, stofamilj 31, som köptes in till Västra Hoby 1940.Femåriga Springbank II är Tobias Hanssons drömhingst och redan en världssnackis. I unghäst-VM slutade Springbank II femma på 91,4% med Severo Jurado López i sadeln. Västra Hobys hästar står för säkra leveranser i avelschampionaten. 4-åriga Mr Grey VH toppade till exempel sin klass i år, och både Bowmore VH och Darthula VH fanns med i toppen i sina 5- respektive 6-årsklasser.

Årets kämpe

Årets kämpe är ett pris instiftat av Patrik Kittel, landslagsryttare i dressyr. Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet och i ridsporten.

VINNARE:
Carolin Rutberg
För ett genuint och osjälviskt engagemang i hemmaklubben och hela paradressyren. Den här pristagaren är en inspiratör, organisatör och innovatör som brinner för att göra hästlivet enklare - och rikare - för ryttare med funktionsvariation. MS-diagnosen innebär en daglig kamp, men stoppar inte den här kämpen som rider i landslaget sedan länge och tar sats mot Paralympics i Tokyo 2020.

Årets häst

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

VINNARE:
Toveks Mary Lou – hoppning
f. 2006, sto WESTF, e Montendro u Pina Colada ue Portland L, uppfödare: Hubert Nienhaus, ägare: GT Elite Scandinavia AB, ryttare: Henrik von Eckermann
Världens bästa häst! Mästerligt matchad av Henrik von Eckermann galopperade Toveks Mary Lou rakt upp i toppen på den internationella avelsorganisationen WBFSH:s världsranking i maj. Samma månad var hon också den vinstrikaste hopphästen i världen enligt Hippomundo Horse Ranking. Det bruna superstoet finns med bakom såväl den historiska svenska lagsegern i Aachen, tredjeplatsen i FEI Nations Cup-finalen i Barcelona som lagsegern i Rom. Ekipaget tog också en given plats i EM-laget i Rotterdam där de blev bästa svenska ekipage genom att komma sexa. Stoets fantastiska facit under året rymmer bland annat också en världscupseger och flera stora Grand Prix-segrar. Världens hoppryttare trånar avundsjukt efter denna svenska stolthet som med prefixet Tovek förblir i Henriks trygga händer. Toveks Mary Lou är en känslig häst med en enastående kämparvilja som trollbinder sin publik och är en stor tillgång för svensk hoppning.

Årets hästskötare — I samarbete med ATG

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra. 

VINNARE:
Roberto Scherneck, Tyskland, fälttävlan/ Sara Algotsson Ostholt
Tyske Roberto har under många år följt fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och hennes hästar på tävlingar och mästerskap ut i världen. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik. Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Han är också en uppskattad kamrat i det svenska teamet. 2019 stod Roberto för en heroisk insats när Saras hästbuss började brinna på motorvägen på väg hem efter en tävling i Polen. En fruktansvärd tragedi där Roberto Scherneck reagerade snabbt och handlingskraftigt.

Årets ridskola – I samarbete med Folksam

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att
uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets
Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.

VINNARE:
Värmdö Ridklubb är Årets ridskola 2019
; En ridskola i toppklass där alla trivs och utvecklas, både hästar och människor. Här är säkerhet ett honnörsord, utbildad personal en självklarhet och ridskolehästarna i givet centrum. Med värme och gemenskap, tydliga mål och en urstark idealitet övervinner ridklubben hinder och formar en föredömlig verksamhet. Inte konstigt att kön hit ringlar lång.

Årets eldsjäl – I samarbete med Resia

Ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra. Nomineras till Svenska Ridsportförbundet. Juryn utser en vinnare.

VINNARE:
Margareta Bjelkstrand, Vällingby Ridsällskap
Hon är Vällingby Ridsällskaps stolthet och symboliserar allt som är viktigt för en ridklubb. I över 60 år har hon varit klubben trogen. Margareta Bjelkstrand är en fantastisk förebild, en ideell eldsjäl utöver det vanliga. Och en oumbärlig kraft för svensk ridsport!

Årets prestation

Exceptionell prestation under året.

VINNARE:
Fälttävlanslandslaget
Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Louise Romeike, Ludwig Svennerstål, förbundskapten Fredrik Bergendorff
För en enastående prestation i ett pressat läge. Med kämpaglöd, horsemanship och suverän ridning stod laget pall för pressen och bärgade både brons och OS-biljett vid EM i Tyskland. Det som började i motgång i EM-dressyren förvandlades till ett triumftåg i terrängen där de svenska ekipagen lekte runt den stentuffa banan felfritt. Med fullt fokus, superfräscha hästar och två felfria rundor i banhoppningen av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, följde Sverige upp silverbragden från 2017 och vann ett brons. Vilken uppvisning! Seger i FEI Eventing Nations Cup visar också att svensk fälttävlan är i världsklass

I bronslaget:
Malin Josefsson, 33 år, Osby med Golden Midnight, f. 2008, valack, SWB, e. Goldmine ue. Maraton, uppfödare: Gert Hermansson, ägare: Karin Berglund
Niklas Lindbäck, 45 år, Munka Ljungby med Focus Filiocus, f. 2007, valack, SWB, e. Feliciano 823 u. Blue Bells xx ue. Be My Chief xx, ägare och uppfödare: Tun Albertson
Louise Romeike, 29 år, Schleswig, Tyskland med Waikiki 207, f. 2006, sto, Holsteiner, e. Quinar u. Sila ue. Cassini 1, uppfödare: Hans Thomsen, ägare: Louise Romeike och Hans Thomsen
Ludwig Svennerstål, 29 år, Tetbury, Gloucestershire, England med El Kazir SP, f. 2004, valack, BWP, e. Capriano ue. Blac Rivage xx, ägare: Ludwig Svennerstål

Årets bragd - I samarbete med SAAB

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstpånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade. 

VINNARE:
Hopplaget i Aachen
Evelina Tovek, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Angelie von Essen och förbundskapten Henrik Ankarcrona

Ett suveränt stopp på svensk hoppnings segertåg och den första blågula triumfen i prestigetävlingen Aachens Nations Cup på 90 år. En historisk bragd!

Silver och brons för Louise Romeike

Fälttävlansryttaren Louise Romeike hade en minst sagt lyckad helg i Westerstede i Tyskland. Efter tre discipliner blev det två topplaceringar i den tvåstjärniga korta klassen.