Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Samling för samsyn

Samling för samsyn och svensk dressyrs utveckling

Vad krävs för en åtta och vad kan man göra för att få extra poäng i dressyrprotokollet? Vartannat år träffas dressyrtränare och domare för att snacka ihop sig och se dressyr på hög nivå ur olika perspektiv.

Och för att göra dressyrens röda tråd ännu tydligare.
- För att göra ett bra jobb som dressyrtränare är det viktigt att veta vad rörelserna är värda i protokollet, säger dressyrdomarutbildaren, A-tränaren och kursledaren Lars Andersson när han summerar samlingen hos på Djursholms Ridklubb.
Totalt bänkade sig 65 A- och B-tränare i dressyr tillsammans med domare på Grand Prix och Intermediaire I-nivå på läktaren för att titta på duktiga dressyrekipage, och fundera kring vad de såg, vad det var värt och vad man skulle kunna göra för att förbättra betyget.

Sex blandade grupper med tränare och domare från hela landet, tittade på ekipagen från olika platser i ridhuset, satte betyg och resonerade kring vad de såg och argumenterade för sina betyg. Fruktbara och viktiga diskussioner.
- Tillsammans ska vi ju utveckla svensk dressyr och säkerställa att vi har en röd tråd i allt vi gör, säger Lars Andersson.

Pia Fälth, dressyrdomare- Jättenyttigt att hinna diskutera tillsammans på det här sättet, sa GP-domaren och B-tränaren Pia Fälth.

När dressyrdomaren ska sätta sina betyg går det undan i svängarna. Ett halvt ridhusvarv kan vara lika med åtta betyg.
- Det är så viktigt att tränarna förstår domarperspektiven och att vi får en samsyn i allt vi gör, sa GP-domaren Wiveca Schenholm.
- När vi dömer går ju allting så fort så det är jättenyttigt att hinna diskutera tillsammans på det här sättet, sa GP-domaren och B-tränaren Pia Fälth.

Snabba papper betyder också att det kan vara svårt ibland för domaren att hinna kommentera olika moment.
- Därför är bra skrivare superviktiga och vi vill verkligen uppmuntra föreningar att fixa skrivarkurser så att de som ska göra jobbet är förberedda. Som skrivare sitter du på bästa plats och får möjlighet att lära dig massor, säger Lena Svensson, GP-domare och kursansvarig.

Träffen innehöll också en paneldebatt där förbundskapten Bo Jenå samt landslagsledarna för juniorer och young rider, Marianne Esseen och Tina Due Boje medverkade och berättade om sina uppdrag, vad de tittar efter och hur svensk dressyr står sig i den internationella konkurrensen.
Moderator på plats var A-tränaren och ordförande Referensgruppen för ridlärar- och tränarutbildning, Elisabet Lundholm.

Tinne Vilhelmson Silfvén- Svårt men nyttigt, sa landslagsryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén som visade upp fina Etoine för alla skarpa tränar- och domarögon på läktarplats.

En annorlunda Pride

Den här veckan är det Stockholm Pride, och om allt varit som vanligt skulle ridsporten tåga tillsammans med idrotten i den fantastiska Prideparaden på lördag.