Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Snart är det dags igen - ridsporten uttagen till OS

Snart är det dags igen - ridsporten uttagen till OS

Sverige är en av sju nationer att ha lag kvalat till OS 2020 i alla de olympiska ridsportgrenarna. Nu är lagen också uttagna av Sveriges Olympiska Kommitté och satsningen mot Tokyo börja på allvar.

SOK presenterade de första namnen i OS-truppen på Olympic Precamp. 15 aktiva och fem lag är uttagna, däribland dressyrlaget, hopplaget och fälttävlanslaget.

Under året har OS-kvalen till ridsporten genomförts och FEI presenterar de nationer som kvalat lag till OS på sin hemsida.

Sju nationer, däribland Sverige, har lag i alla tre grenarna. De övriga är USA, Tyskland, Australien, Storbritannien, Brasilien och Irland, samt Japan. Som värdnation får Japan starta i samtliga ridsportgrenar.

Reglerna och antalet deltagande nationer för ridsportens OS-grenar har reviderats inför kommande OS.

Det nya OS-formatet testades vid de internationella tävlingarna Future Champions i tyska Hagen i juni 2019. I Future Champions var young rider i hoppning och dressyr testpiloter för det nya upplägget.

Vid OS i Tokyo 2020 kommer lagen att innehålla tre ryttare, i stället för som tidigare fyra, och alla ryttares resultat räknas. Det gäller alla de tre olympiska ridsportgrenarna, dressyr, hoppning och fälttävlan. Ett system för reserver kommer att finnas.

OS-dressyr

OS-dressyren rids i tre klasser; Grand Prix, Grand Prix Special to music och Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik.

Get ready for Tokyo - FEI förklarar nya formatet i dressyr

 

Den inledande Grand Prix-klassen är kvalklass för både Grand Prix Special to music, där lagmedaljerna delas ut, och till Grand Prix Freestyle som är den individuella OS-klassen.
I Grand Prix lottas deltagarna i sex grupper beroende av placering på världsrankingen. De två bästa i varje grupp samt de sex nästföljande ekipagen i resultatlistan är kvalificerade för den individuella finalen, Grand Prix Freestyle.
Efter Grand Prix räknas de tre lagryttarnas resultat samman och de åtta bästa lagen går vidare till Grand Prix Special to music, som utgör lagklassen. Den är inte öppen för individuellt startande. Alla tre ryttarnas resultat räknas till resultatet och det lag med högst sammanlagd poäng/procent vinner.
Alla ryttare ska bidra med musik till sin ritt i Grand Prix Special to music, men musiken ingår inte i bedömningen, till skillnad mot Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik.
Grand Prix Freestyle är den individuella finalen och den ryttare med högst poäng/procent i klassen vinner.

OS-hoppning

OS-hoppningen rids i fyra klasser, två för individuell placering och två för att avgöra lagresultatet.
Nytt från och med OS i Tokyo är att den individuella finalen rids först, och därefter avgörs nationstävlingen.

Get ready for Tokyo - FEI förklarar nya formatet i hoppning


I det första individuella kvalet startar alla ryttare. De 30 bästa går vidare till den individuella finalen som avgörs med grundomgång och omhoppning. I finalen startar de som gått vidare med 0 fel.
I lagklassen kan 20 lag starta och man börjar om med 0 fel för samtliga deltagare. Tre ryttare startar i varje lag och deras fel läggs samman till ett lagresultat.
Till lagfinalen går de tio bäst placerade lagen efter första omgången vidare. Även här börjar lagen om på 0 fel.
Det lag som har lägst antal fel i finalen vinner.
Nytt för det här olympiska mästerskapet är också att förbundskaptenen kan byta en ryttare i laget mellan den individuella finalen och inledningen av lagklassen. Alla ryttare som på något sätt deltar i OS-hoppningen får medalj om det blir aktuellt.

OS-fälttävlan

OS-formatet för fälttävlan är som tidigare med dressyr, terräng och två banhoppningar, en för att avgöra lagresultatet och en för att avgöra det individuella resultatet. Dock är laget även här begränsat till tre ryttare per nation.
Formatet testades vid nationstävlingen i Pratoni de Vivaro, Italien, sommaren 2019 där Sverige blev trea och Niklas Lindbäck vann.

FEI:s hemsida finns reglerna i detalj

Fakta OS i Tokyo 2020
Hoppning
75 ryttare och hästar - 20 lag med tre ryttare + 15 individuella ryttare enligt FEI Olympic Ranking per den 31 december 2019
Kvalade nationer med lag: Japan, USA, Sverige, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Australien, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Ukraina, Israel, Brasilien, Mexiko, Kanada, Egypten, Qatar, Nya Zeeland, Kina, Irland

Dressyr
60 ryttare och hästar - 15 lag med tre ryttare + 15 individuella ryttare enligt FEI Olympic Ranking per den 31 december 2019. 
Kvalade nationer med lag: Japan, Tyskland, USA, Storbritannien, Sverige, Nederländerna, Spanien, Australien, Danmark, Irland, Portugal, Ryssland, Kanada, Brasilien, Sydafrika,

Fälttävlan
65 ryttare och hästar, 15 lag, tre ryttare per lag + 20 individuella ryttare enligt FEI Olympic Ranking per den 31 december 2019.
Kvalade nationer hittills: Japan, Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Sverige, Italien, Polen, USA, Brasilien, Kina, Thailand, Schweiz

Nominated entries 1 juni
Definite entries 6 juli - OS-truppen presenteras av SOK

Japan är som värdnation kvalad i alla tre grenarna
Nation som kvalat lag kan inte kvala individuella ryttare också

OS i Tokyo, Japan, 24 juli – 9 augusti
Dressyr 25-29 juli
Fälttävlan 31 juli - 3 augusti
Hoppning 4 augusti - 8 augusti

Paralympics i Tokyo, Japan, 25 augusti - 6 september
Mer information kommer