Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Spännande nya landslagsledare

Spännande nya landslagsledare

Svenska Ridsportförbundet har knutit en ny trio till landslagsledningen i hoppningen.
Trion av landslagsledare för ungdomar är Henrik Lannér, Sofia Bengtsberg och Anna-Clara Pettersson.

Gruppen kommer att jobba nära tillsammans.
 Henrik Lannér har huvudansvaret för juniorer och young rider och Sofia Bengtsberg är huvudansvarig för ponny- och Children. Anna-Clara Pettersson ansvarar för Baltic Cup och kommer att vara med på de tävlingarna.

- Jag är jättenöjd att vi på ett effektivt sätt har knutit ihop gruppen, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Som support till alla hoppledarna finns också som tidigare Ann Catrin ”Ancan” Carlsson som också arbetar med seniorerna tillsammans med Henrik Ankarcrona.
- Här finns erfarenhet både från tävling på högsta nivå och utbildning. Det är stabila personer som skapar respekt, är ambitiösa och som har en bra inställning, fortsätter Ankarcrona.
Arbetet drar igång direkt även om det är en överlämningsperiod från tidigare ledare Ulrika Bidegård, Helena Holm och Svante Johansson som jobbar kvar året ut.
- Vi får också en fin anknytning till Svenska Ridsportförbundets program Ryttarutveckling som Anna-Clara har varit med och drivit. Jag ser fram mot att jobba i den här gruppen, konstaterar förbundskapten Ankarcrona.
- Det är en spännande grupp att arbeta tillsammans med som har stor kunskap. Det ska bli kul, säger elitsamordnare i hoppning Annika Ersgård.

OK, då kör vi en närmare presentation av trion som inte är några dunungar i sporten. Ingen av dem tar illa upp att bli kallad hoppnörd.

Anna- Clara Pettersson, är tränare och ridlärare och har arbetat elva år på Ridskolan Strömsholm och har varit med sedan starten av Ryttarutveckling.
- Jag tror verkligen att det här blir en hållbar satsning och att kan knyta ihop de yngre internationella ryttarna med Ryttarutveckling, Min erfarenhet från Ryttarutveckling vill jag använda för att stötta de yngsta ryttarna och deras team, säger hon.
Hon tror också att hon genom sin erfarenhet från sporten kan hjälpa till med de vardagliga problemen så att alla bitar blir bra för ryttaren.Anna-Clara är även en välkänd hästutbildare som haft stora framgångar i årgångschampionaten.

Kortfakta:
Bor: Strömsholm
Gör: Hästutbildare och tränare, numera i egen regi.

Sofia Bengtsberg, är tränare med stor egen verksamhet i Linköping.
- Jag brinner så starkt för hoppning och tycker att det är fantastiskt att få vara med och utveckla sporten, säger hon glatt.
Hon följde med stort intresse SM för ponnyryttare och Children i Södertälje.
- Jag blev klart imponerad av vad jag såg och det ska bli väldigt roligt att få vara med.
Hon ser fram mot att få en överlämning från tidigare landslagsledare.
- Jag har möjlighet att göra det här nu när jag har färre hästar och inte satsar på egen tävling så mycket.
Hon är entreprenör som drog igång Linköping Horse Show hemma på gården.
Ryttarna på plats uppskattade både anläggning, bana och inte minst mottagande.

Kortfakta:
Bor: Linköping
Gör: Tränare, hästutbildare och entreprenör.Henrik Lannér, är tränare, tidigare OS-ryttare med tre SM-guld, ett SM-silver och ett brons hemma.
- Jag ser verkligen fram mot att arbeta i den här gruppen tillsammans med Ankarcrona, Annika Ersgård, ”Ankan” Carlsson och Anna-Clara och Sofia. Det är personer som jag har största respekt för.
Han vet att gruppen har samma tänk och kan skapa den berömda röda tråden.
- Alla ska känna igen sig från tiden på ponny till ett seniorlandslag, menar han.
Henrik har lång rutin som tränare på högsta nivå. Men han har också en ryttarkarriär av högsta klass i ryggen.
Han red OS 1992. Han var med till EM 1995 i S.t Gallen som femteryttare.
Han jobbade en rad år i Tyskland, Holland och i Belgien som arbetande elev i två och halvt år hos legendaren Nelson Pessoa.

Kortfakta
Bor: Löddeköpinge
Gör: Tränare som driver anläggning i egen regi.