Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Sverige på bronsplats i finalen

Sverige på bronsplats i finalen

Spännande final - ja mer än det när Longines FEI Jumping Nations Cup-finalen avgjordes på klassiska Real Polo Club i Barcelona, OS-arena 1992. Sverige landade på en otroligt fin tredjeplats.

Evelina Tovek ska ha mer än en guldstjärna. Hon är yngst i laget och fick inte till någon bra första omgång av finalen i torsdag,
Nu gjorde hon en superritt med Dalila del la Pomme och alla öste beröm över henne.
- Jag vet Evelinas och hästens kapacitet och ville verkligen ha med henne i finalen, sa förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Han fick kvitto och Evelina levererade i i finalomgången med fyra fel. Ett resultat som tillhör toppen.
- Vi kämpar för varandra och den här tredjeplatsen är ett bevis för det, fortsatte Henrik Ankarcrona.

Tyvärr blev fyra fel Sveriges fall. Alla tre toppryttarna Evelina Tovek, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson landade på fyra fel.
- Det ska vi jobba på att ändra, fortsatte Ankarcrona.

Evelina visade ett enormt starkt psyke.
- Jag ville visa att jag kunde bidra med något till laget och få revansch.
Hon är glad över tredjeplatsen. Men vill nå ännu högre upp. När hon får höra vilket beröm hon får av FEI TV:s kommentator, irländska tidigare toppryttaren Jessica Kürten, blir hon glad.
- Så kul.
Berömmet gäller hela familjen Tovek som också ser till att Henrik von Eckermann och Mary Lou är ett par.

Hela svenska gänget hade bråttom. Kanske var det därför Sverige tog hem tredjeplatsen på tid före Frankrike och Italien på lika antal fel. Bussen väntade på gänget för att hinna med flyget hem.

Irland vann finalen och kryddade med den sista OS-biljetten som stod på spel för inte redan kvalade lag. Sverige OS-kvalade ju redan på VM i Tryon i fjol.

Resultat

TORSDAG:

Sverige är med till söndagens final i Longines FEI Jumping Nations Cup i Barcelona, Spanien.
- Det var vårt mål, sa en glad förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Sverige kommer att rida den stora finalen på söndag i Barcelona i Longines FEI Jumping Nations Cup. Där det handlar om två miljoner i prispengar till segrande lag.

I första omgången var Fredrik Jönsson i en klass för sig. Felfri med Cold Play.
Dubbla felfria rundor ger extra bonus. Så håll tummarna för Fredrik på söndag.

Peder Fredricsons fyra fel i slutrundan med H&M All In gav Sverige bra slagläge inför slutfinalen.
- Det är otroligt spännande och mycket att rida för, sa Ankarcrona.
Finalen rids på OS-arenan från 1992, Royal Real Polo Club, nära de stora fotbollsarenorna i staden.

Förbundskapten Ankarcrona fick fina resultat från hela sitt lag. Även om Evelina Tovek inte hade sin bästa dag på jobbet, 17 fel med Dalila de la Pomme.
Jessica Kürten, tidigare toppryttare och nu expertkommentator för FEI, hade många stora ord för Evelina och hela familjen Tovek.
- Evelina har gjort så många fina ritter den här säsongen. Dessutom är det otroligt snyggt av familjen att se till att Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou fortfarande är ett par.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou var först ut i laget och slutade på fem fel.

Resultat

Första omgången av finalen av nationshoppningen, 160-hoppning: 1) Belgien, 4 fel, 2) Frankrike, 5 fel, 3) Sverige, 9 fel, 3) Colombia, 9 fel, 5) Irland, 10 fel.

Arrangörens hemsida

TV-tider

FEI TV sänder live från alla omgångar plus individuella klasser. Se schema här

Riders Live TV sänder individuella klasser under lördagen och söndagen

Innan klassen:

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har tagit ut sina ryttare. Och det är ett favorittippat svenskt lag som är på plats för nationshoppningsligans final i Barcelona. Sverige går ut som fjärde lag i torsdagens första omgång.Sverige har startnummer fyra i första omgången av Longines FEI Jumping Nations Cup Final i Barcelona. Klassen startar 14.00 och FEI TV sänder.

 Startordningen inom laget:

1. Henrik von Eckermann - Toveks Mary Lou
2. Fredrik Jönsson - Cold Play
3. Evelina Tovek - Dalila de la Pomme
4. Peder Fredricson - H&M All In

- Det är nog det allra tyngsta startfältet någonsin här i Barcelona, konstaterar förbundskapten Henrik Ankarcrona, och fortsätter:

- Det ligger verkligen en spänning i luften. Det blir tufft att ta sig vidare till söndagens finalomgång. Flera starka lag kommer att stå utanför.

FÖRHANDSINFO

- Vi vill alltid komma och prestera. Det är klart att vi siktar högst, men det är otroligt starka lag på plats, säger Henrik Ankarcrona.

18 nationer från hela världen har via olika regionala ligor under året kvalat till den stora världsfinalen, Longines FEI Jumping Nations Cup Final, i Barcelona, Spanien, 3-6 oktober.  Sverige slutade sexa i Europaligan, med två starka segrar i Falsterbo och Hickstead under sommaren.
Det är ryttare som alla har varit med och vunnit Nations Cup i år.

Till finalen skickar Henrik Ankarcrona tre fjärdedelar av sitt EM-lag. Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson finns med i laget. De kompletteras av formstarka Stephanie Holmén och Evelina Tovek, som båda red i det svenska laget vid nationshoppningen i Spruce Meadows, Kanada, nyligen där Sverige slutade fyra i tuff konkurrens.

- Det är ryttare som alla har varit med och vunnit Nations Cup i år och har varit i en otroligt bra form. Dessutom har alla varit i Barcelona innan, så det är ett rutinerat gäng, säger Henrik Ankarcrona.

Finalen i Barcelona avgörs över fyra dagar med första omgången redan på torsdag den 3 oktober. De åtta bästa lagen går därefter vidare till söndagens finalomgång, där lagen börjar om på noll fel. Resterande lag rider Challenge Cup, ungefär som en B-final, under lördagen. Varje lag består av fyra ryttare och förbundskaptenen har möjlighet att ändra lagets sammansättning efter torsdagens första omgång.
- Det viktigaste är att hästarna hoppar bra. Bara att ta sig från torsdagen till söndagens final är väldigt tufft. Det är vår första målsättning, sen får vi sätta nya mål efter det, säger Henrik Ankarcrona.

Belgien är regerande mästare i Nations Cup, som även förra året avgjordes i Barcelona. Sverige slutade då på sjätteplats i finalen.

Deltagande nationer

Sverige
Schweiz
Italien
Irland
Frankrike
Belgien
Storbritannien
Nederländerna
Tyskland
Norge
Portugal
Spanien
Mexiko
USA
Brasilien
Colombia
Egypten
Japan