Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Världsettan kommer till Friends Arena

Världsettan kommer till Friends Arena

Torsdagskvällen på Friends Arena bjuder på fantastisk stämning och fartfylld action när fyra lag möts i den spännande tävlingsformen inomhusfälttävlan. I startfältet finns såväl världsettan Oliver Townend, som tre fjärdedelar av Sveriges EM-bronslag.

Utomhus är fälttävlan ungefär som en triathlon, fast för hästar. Ryttarna rider ett dressyrprogram, en terrängritt och så banhoppning. På Friends Arena visar de upp en fartfylld inomhusvariant av terrängmomentet.

Det är förstås stor skillnad för både hästar och ryttare att tävla inomhus, jämfört med två eller tre dagar utomhus.
- Men med en välbyggd bana är det ett bra sätt att visa upp sig och sälja in sporten till en bredare publik, säger svensk fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Det blir fyra lag med tre ryttare i varje, Sverige har ett senior- och ett ungdomslag, dessutom blir det tyskt och brittiskt med världsettan Oliver Townend i spetsen. Ryttarna rider även om individuella placeringar.

Jag har ju växt upp med med tävlingarna i Globen och de har varit en stor inspiration för mig att bli professionell ryttare.

- Det är väldigt annorlunda inomhus med en annan känsla och inramning, men det blir en otrolig stämning och publiken i Friends är fantastisk, säger Ludwig Svennerstål som rider i det svenska seniorlaget.

Ludwig Svennerstål bor i England men kommer från Stockholm och trivs på Friends Arena.
- Jag har ju växt upp med med tävlingarna i Globen och de har varit en stor inspiration för mig att bli professionell ryttare, säger Ludwig, som menar att inomhusfälttävlan är positivt för sporten.

- Det är kul att kunna visa upp sporten som en riktig tävling och med så hög nivå på ryttarna, det är svårt att vinna i Friends.

Och hög nivå är det verkligen. Alla de brittiska ryttarna ligger på topp-10 på världsrankingen och Tom McEwen vann nyligen Paus femstjärniga fälttävlan, där Alexander Bragg var fyra.

Startfält

Sverige, seniorer – Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Ludwig Svennerstål
Sverige, ungdomslag – Alice Andersen, 17 år, Vendela Eriksdotter Rubin, 20 och Klara Lidén Kiraly, 22
Tyskland – Peter Thomsen, Calvin Böckmann, Jan Matthias
Storbritannien – Oliver Townend, Tom McEwen, Alexander Bragg

Bandesigner

Staffan Lidbeck. Alla hinder byggs i Falkenberg av Pro Eventing.

Regler Inomhusfälttävlan

  • Två faser, ryttare som genomfört första fasen får fortsätta i andra fasen.
  • Fas 1 går på optimaltid, vid lika felpoäng är tiden i fas 2 avgörande
  • Rivning, stopp eller utbrytning ger 4 fel
  • Riven flagga ger 2 fel
  • Överskriden maxtid ger 0,4 fel/sekund

Fälttävlanslaget mot hopplaget

Redan tidigare under torsdagskvällen finns möjlighet att se de svenska fälttävlansryttarna på banan. I John Deere Ride and Drive ställs fälttävlan mot ett hopplag i ett race där det förutom att kunna hoppa en bana på tid även gäller att köra traktor snabbt!

Program och biljetter