Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Vilken styrka hos ATG Hopp & Talang

Vilken styrka hos ATG Hopp & Talang

Analyser och tester stod på agendan vid den andra träffen för nuvarande upplagan av ATG Hopp & Talang. Ett motiverat gäng ryttare som redan bevisat sig på tävlingsbanan och som nu får chansen att, inom ramen för ryttarutveckling vässa sin satsning.

I ATG Hopp & Talang, Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram för ryttare på nivå 4, är det sex ryttare från tre discipliner som får möjlighet att fylla på kunskapskontot under ett år. Den som i mångt och mycket säkerställer att innehållet vid träffarna består av en utvecklande mix, är Anna-Clara Pettersson som är koordinator för ATG Hopp & Talang.
- Förutom fördjupad kunskap inom olika fokusområden, vill vi även ge ryttarna nya infallsvinklar och fler perspektiv som ökar deras självkännedom inom flera olika områden, både fysiskt och mentalt, förklarar hon.  

Styrkor & svagheter

Första dagen på Hästsportens Hus inleddes med att deltagarna fick gå igenom personlighetsprofilerna som de gjort innan träffen, under ledning av Sara Westholm från Hästnäringens Nationella Stiftelse. Även kostregistreringen följdes upp med individuella samtal och Johan Plate gav ryttarna en föreläsning på temat mental träning. Dag två tillbringades i sporthallen på Bosön. Här testades ryttarna i fysprofilen och dessutom fick de göra en rörelseanalys med sjukgymnaster från Idrottsmedicinska Kliniken.
- Jag har fått många aha-upplevelser, inte minst rörelseanalysen gav mig nyttiga insikter. Det som kom fram i den, stämmer väldigt väl med mina styrkor och svagheter i ridningen. Framförallt blev det väldigt tydligt att jag behöver jobba med min rörlighet, berättar Lina Forsberg. 
- Samma för mig, jag önskar bara att jag hade fått möjlighet att göra den här scanningen när jag var yngre, säger Aminda Ingulfson som är äldst i gänget med sina 33 år.

Mer hållbara ryttare

På plats i sporthallen träffade vi även Jesper Sjöqvist, träningsrådgivare på SOK, Sveriges Olympiska Kommitté,  och ansvarig för landslagsryttarna i de tre OS-disciplinerna. Jesper är bland annat mannen bakom SOK:s och ridsportens fysprofil. Kort och gott innebär den att ryttaren gör ett antal specifika tester för att ta reda på sin fysiska status.
- Jag ser en stor skillnad sedan vi införde fysprofilen för fem år sedan, framförallt har ryttarnas inställning till träning blivit bättre idag mot tidigare. Vad jag kan se så är våra landslagsryttare generellt mer hållbara och allt fler ser fysträningen som en självklar del av sin sportsatsning, så det går helt klart åt rätt håll, säger Jesper.
Nästa träff är planerad till i början av mars. Då kommer flera av fokusområdena att fördjupas ytterligare och påbörjade processer följas upp. Fram till dess är det egna individuella medel som ska nyttjas, och exakt vad de används till bestämmer var och en av ryttarna i samråd med sina mentorer.

Nyfiken? Läs mer om Ryttarutveckling