Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 01 / Ny Grand Prix-serie i ATG Riders League

Ny Grand Prix-serie i ATG Riders League

Nu är det klart att succéserien ATG Riders League får en fortsättning under 2020. Ligan utökas med ATG Riders League Grand Prix, en serie med femstjärnig status över 1,50-hinder.

Dessutom kvarstår förra årets serie, ATG Riders League, nu i 1,35 hoppning. Det blir spel i båda divisionerna, med premiär hos Kungsbacka Ridklubb 7 mars.
– Vi är mycket glada åt att ATG möjliggör den nya Grand Prix-serien på högsta nivå inom svensk hoppsport. Det är efterlängtat sedan många år, säger Jonas Holmberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté.

En nyhet för i år är att ATG Riders League delas upp i två divisioner, ATG Riders League Grand Prix och ATG Riders League i 1,35 hoppning. Serien får fem omgångar under året. 

I den nya Grand Prix-serien rids kval i 1,45-hoppning under torsdagen. På lördagen rids två finalheat och winning round i 1,50-hoppning för att utse omgångens segrare.
Prispengarna i Grand Prix-serien blir på så kallad femstjärnig nivå, den högsta inom ridsporten. Den totala prispotten i de fem Grand Prix-omgångarna blir 750 000 kronor.

– Äntligen är vi i mål med en ny Grand Prix-serie på hög nivå. Det går knappast att överskatta den långsiktiga betydelsen för utvecklingen av svensk hoppsport. Med ATG Riders League Grand Prix kommer vi på sikt att få fler ryttare som är beredda att ta sig an internationell hoppning på högsta nivå. Vi är mycket glada att vi gemensamt med ATG kan utveckla succéserien ännu mer, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

I ATG Riders League 1,35 rids kval torsdag samt heatfinaler och winning round på lördagen i 1,35-hoppning. Här delas totalt 360 000 kronor ut i de fem omgångarna.

Bedömningen i heatfinalerna förändras. Varje nedslag kommer räknas om till fyra straffsekunder i stället för fel, så kallad bedömning C. Ett nedslag behöver inte vara avgörande med den bedömningen.
– Bedömning C används i inledningen av alla mästerskap på seniornivå, både i Sverige och internationellt. Det är alltså inget nytt för ryttarna. Vi hoppas att detta kommer skapa stor spänning, där inget kommer vara avgjort förrän sista ekipaget går i mål i varje heat, säger Jonas Holmberg.

ATG Riders League kommer att ha regelbundna dopningskontroller och extra utrustningskontroller, en del i arbetet för utökat djurskydd och större spelsäkerhet.

Under våren 2019 hade ATG Riders League premiär och fick en uppföljning med ytterligare en serie under hösten 2019.  Totalt tillfördes svensk hoppsport över en miljon kronor i prispengar och arrangörsbidrag. Sista tillfället med spel på ridsport under 2019 avgjordes under Jönköping Horse Show. Inför fjolårets sista spelbara hoppklass var målomsättningen 100 000 kronor i totalomsättning. Omsättningen på ATG:s spel landade på närmare 160 000 kronor, varav drygt 78 000 kronor var på spelformen V5.

Nu har alltså ATG och Svenska Ridsportförbundet i samarbete beslutat om en fortsättning av ATG Riders League under 2020, som kommer att utvärderas efter säsongen.

– Inför lanseringen i våras hade vi höga förväntningar på konceptet, och de överträffades, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.
– Spelet togs emot med öppna armar av såväl ryttare och arrangörer, som publik. Inför ATG Riders League 2020 blir det fem omgångar. Dessutom planerar vi för en stor final där de bästa startande ekipagen under hela årets liga får göra upp om totalsegern. Vi ser fram emot att kunna berätta mer om det när allt är klart, säger Maria Guggenberger.

Så här rids ATG Riders League 2020

Delfinaler
Kungsbacka Ridklubb 7 mars
Sundbyholms HC Ryttarförening 25 april
Åby Ridklubb vecka 35
Halmstad Fältrittklubb 26 september
Flyinge Hästsportklubb 3 oktober

Prispengar i alla heatfinaler lördag eftermiddag

5 000 kronor, 3 000 kronor

Prispengar winning round lördag kväll

ATG Riders League Grand Prix (1,45/1,50): 60 000 kr, 40 000 kr, 20 000 kr, 10 000 kr, 5 000 kr (totalt 135 000 kronor)
ATG Riders League (1,35): 20 000 kr, 12 000 kr, 8 000 kr, 4 000 kr, 2 500 kr, 1 500 kr (totalt 48 000 kronor)

Tidsprogram i omgångarna

Torsdag
Kval 1,35. 24 ekipage går vidare till tre heatfinaler lördag eftermiddag
Kval Grand Prix i 1,45. 20 ekipage vidare till två heatfinaler lördag eftermiddag

Fredag
Arrangörens egna klasser. 

Lördag
12.30: Tre heat med åtta startande vardera i 1,35 (bed. C)
Cirka 14.00: Två heat med tio startande vardera i ATG Riders League Grand Prix (bed A:0)

19.45: Winning round med tio startande i 1,35 (bed A:0)
Därefter: Winning round med tio startande i ATG Riders League Grand Prix 1,50 (bed A:0)

Spelformer i heatfinalerna

V5 och Vinnare

Spelformer i winning round

Vinnare

Fullständiga regler ATG Riders League finns här

Om ATG Riders League
ATG ansvarar för etik och spelsäkerheten. Därför är ATG Riders League öppen enbart för ryttare över 18 år med svensk licens. Svenska Ridsportförbundet ansvarar för det sportliga genomförandet och serien omfattas av ett utökat djurskydd. Det sker bland annat genom fler dopningskontroller och utökad utrustningskontroll.
Totalt innefattar ligorna 2020 1,365 miljoner kronor i prispengar och arrangörsbidrag.

Om ATG
ATG ägs till 100 procent av trav- och galoppsporten. ATG erbjuder spännande spelupplevelser, på ett schysst och smidigt sätt hos drygt 2 000 butiker, i digitala plattformar samt på 36 trav- och galoppbanor runt om i landet. ATG tryggar via spelet på hästar, sport och casino den svenska trav- och galoppsportens långsiktiga förutsättningar. Hela ATG:s överskott på drygt 2 miljarder kronor årligen går tillbaka till hästsporten.

Om Svenska Ridsportförbundet
Svenska Ridsportförbundet är ett av 72 förbund inom Riksidrottsförbundet. Genom 900 ideella föreningar arbetar Svenska Ridsportförbundet för att erbjuda ridsport för alla – hela livet.