Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 01 / Nya rutiner för dopningsprovtagning 2020

Nya rutiner för dopningsprovtagning 2020

Svenska Ridsportförbundet börjar från i år arbeta med särskilt utsedda provtagningsteam för att ta dopningsprov på ridsportens tävlingsplatser.

Teamen ska underlätta hanteringen kring provtagningen för våra arrangörer och tävlingsveterinärer samt stärka säkerheten kring provtagningen för de aktiva.

Under hösten 2019 har Svenska Ridsportförbundet utbildat ett 40-tal provtagare runt om i landet.
Provtagarna har tidigare erfarenhet från trav- och galoppsporten eller från internationella ridsporttävlingar, där de skaffat sig stor kompetens på dopningsprovtagning.

Dopningsprov tas rutinmässigt på mästerskap och större nationella tävlingar, övriga tävlingar tas ut slumpmässigt. Arrangörerna blir, under strikt sekretess, informerade i förväg för att kunna förbereda för provtagningen. Under ett år tas cirka 400 dopningsprov. I första hand tas urinprov, men om inte urinlämnas inom en timme tas blodprov i stället.

Varje team kommer att bestå av två personer. Det är alltid minst en i teamet som har behörighet enligt Jordbruksverket att ta blodprov. I annat fall får Jordbruksverkets förordnade tävlingsveterinär ta själva blodprovet. På tävlingsplatsen är det överdomaren och tävlingsveterinären som är ansvariga för kontakten med provtagningsteamet.

Vissa praktiska begränsningar finns och de nya rutinerna kommer därför initialt att tillämpas på utvalda tävlingsplatser. För de tävlingsplatser utan utsett provtagningsteam, eller där situationen kräver, genomförs provtagning på samma sätt som hittills, dvs tävlingsveterinär på plats tar dopningsproven och använder de kit som skickas ut från Svenska Ridsportförbundet. 

Ridsportförbundet ersätter provtagarna för deras arbete så det nya systemet kostar inget för arrangörerna. Första året blir ett försök som utvärderas inför det framtida arbetet med antidopning inom ridsporten.

– Det här är en efterlängtad kvalitetssäkring. Nu kommer vi kunna få en mer effektiv och professionell hantering, samt ge möjlighet till utökad provtagning, säger Peter Kallings, förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet.

– Hästvälfärd i allmänhet är en viktig fråga för förbundet och antidopning är en del i verksamheten där vi ser vikten av att hela tiden möjliggöra säkert arbete, för hästens bästa, kommenterar Gabriella Bragée, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd.

Toppryttare i startfältet på hopp-SM

Årets Folksam SM i hoppning blir speciellt. Det blir ett startfält med närmast internationell prägel, på en välrenommerad tävlingsplats som inte haft SM förut, ingen publik , men ändå en fullmatad vecka med tävlingar för unghästar, ponny och häst.