Annons

    Hem / Aktuellt / 01 / Reiningen breddsatsar med nya mönster

Reiningen breddsatsar med nya mönster

- Vem som helst ska kunna testa reining! Det säger landslagsledare Johan Svensson som genom nytt tänk och unika mönster vill bredda sporten.

Nybörjare eller världsmästare.  Tidigare har alla som tävlat i reining ridit samma mönster (som reiningens tävlingsprogram kallas). 
- Det är som att gå in på Grand Prix-programmen direkt, förklarar Johan Svensson.

Vi inför ett helt nytt tänk för bredden som efterliknar dressyrens system med program som bygger på varandra från lätt klass och uppåt.

Nu har han tillsammans med reiningkommittén tagit fram mönster på flera nivåer
- Det är helt unikt faktiskt! Vi inför ett helt nytt tänk för bredden som efterliknar dressyrens system med program som bygger på varandra från lätt klass och uppåt. 
- Vi vill väcka nyfikenhet och få fler att få upp ögonen för hur himla kul det är att utbilda sig själv och sin häst i reining.

De nya mönstren är ett sätt att introducera reiningen, lära sig ridsätt och vägar och placera hästen rätt i cirklarna. Några program rids enbart i trav men trappas sen upp för att innehålla galopp och förvänd galopp. Rörelser som sliding stop och spin kommer först i de svåraste tävlingsprogrammen

De nya mönstren gör det möjligt att prova på även på ridskolan.

Till skillnad från dressyr utgår reiningen bara från hästen i bedömningen.
- Allt handlar om kommunikation, säger Johan Svensson.
- En positiv, trygg och samarbetsvillig häst med jämna och harmoniska gångarter är det som premieras.

Reiningen utvecklades från början från arbetet med boskap i USA och är en tävlingsgren sedan 1949. För att börja med reining behövs ingen speciell sorts häst, alla kan testa.
- De nya mönstren gör det möjligt att prova på även på ridskolan, säger Johan Svensson.

Målet är att reiningen ska växa lokalt. Kommittén gör också en satsning på unga, lovande ryttare. Nästa steg blir att utbilda domare i lätt klass
- Vi ser jättemycket fram emot att fortsätta utveckla sporten, få till ett bra system och fylla på med fler ryttare på alla nivåer, säger Johan Svensson.

Läs mer om reining

Har du funderingar på hur ni kommer igång med tävling och träning? 
Välkommen att kontakta reiningkommittén