Annons

    Hem / Aktuellt / Elva talangfulla stipendiater

Elva talangfulla stipendiater

Stiftelsen Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare, kuskar och voltigörer. I år fick elva lyckliga motta stipendiet som delades ut under Gothenburg Horse Show lördag 22 februari.

Varje stipendiat får 27 000 kronor. Stipendiaterna kommer från sex av ridsportens grenar: Hoppning, dressyr, paradressyr, fälttävlan, voltige och sportkörning.

Stipendiater 2020

Hoppning:

Michelle Cranning Hillgren, 17 år, Dala Järna, tävlar för Ilbäckens Ryttarförening.
Michelle tog sin första SM-medalj på B-ponny när hon var 13 år och har sedan dess tagit inte mindre än 13 SM-medaljer på ponny-, children- och juniornivå. På NM har Michelle tagit brons, silver och guld i lag. 2016 tog hon tillsammans med det svenska ponnylaget Sveriges första EM-medalj på 16 år. Michelle har ridit EM på ponny, som children och junior. Hon har tävlat upp till trestjärnig 145-hoppning och siktar nu mot medaljer på årets junior-EM.
Stipendiet vill hon använda till träningar och fler resor utomlands där hon kan träna och tävla tillsammans med team Fulltofta.

Cora Hirn, 17 år, bor i Danderyd, tävlar för Föreningen Runsten Equestrians.
Under 2019 debuterade Cora 150-hoppning på utomhus-SM för unga ryttare och slutade på femte plats. Hon vann inomhus-SM för unga ryttare i Södertälje i höstas och vann även kvalet i GHS Young Rider Cup i Billdal. Nu är hon en av tio kvalade till finalen under Gothenburg Horse Show.
Stipendiet vill hon använda till att kunna resa iväg och praktisera i ett större tävlingsstall för att utvecklas som ryttare.

Felicia Gårdlund, 19 år, bor i Frankrike och tillhör Stensäters Ryttarförening.
Felicia jobbar som beridare i det franska hoppstallet Haras de Villers och är där även elev åt franska f.d. landslagsryttaren Olivier Joanneteau. Felicia har placeringar upp till och med 140-hoppning. Målet för 2020 är att debutera svår klass samt att rida franska mästerskapen.
Stipendiet vill Felicia använda till att förlänga tiden i Frankrike för att utveckla sin ridning med hjälp av några av de främsta tränarna.

Wilma Marklund, 20 år, bor i Belgien och tävlar för Piteå Ridklubb.
Wilma har dubbla SM-guld som junior, både inomhus och utomhus. Hon har ridit hem ett lag-guld och individuell medalj på NM och ridit EM både som junior och young rider. Blev uttagen till Young Riders Academy 2019 och fick möjligheten till sex månaders träning hos Henk Nooren. Vill använda stipendiet för att förlänga tiden utomlands och kunna fortsätta träna för Nooren.

Dressyr:

Klara Svanberg, 20 år, från Åhus, tävlar för Willands Ryttarförening.
2019 var ett bra år för Klara som bland annat var tvåa i SM-finalen på personbästa och landade på en fjärde plats totalt. På NM satte hon personbästa alla dagar, tog ett individuellt silver och ett lagsilver. I Falsterbo var hon placerad tvåa och fyra. Vid de internationella tävlingarna i Flyinge blev det en tredjeplats i finalen. Säsongen avslutades med en tredjeplats i finalen av Dressagepower Young Rider Trophy. Klara har inlett 2020 med seger i St. George under de nationella tävlingarna i Helsingborg. Målet är att bli uttagen till EM för young riders.
Stipendiet vill hon använda i EM-satsningen för att kunna träna mer och åka på fler internationella tävlingar.

Paradressyr:

Linnéa Gunneflo, 21 år, bor i Kungälv, tävlar för Spekeröds Ridklubb.
Linnéa har vunnit tre SM-silver under de tre år hon ridit sin tävlingshäst Dinahs Duffy. Under 2019 tog ekipaget även hem tre segrar på internationell nivå. Det kortsiktiga målet är att bli uttagen till NM och andra internationella tävlingar. Långsiktigt satsar Linnéa på att nå de stora internationella mästerskapen.
Stipendiet vill hon använda för att bekosta resekostnader och logi i samband med nationella och internationella tävlingar.

Fälttävlan:

Alice Andersen, 18 år, bor i Flyinge och tävlar för Stenbacka Fältrittklubb.
Alice har tillhört juniorlandslaget sedan hon var 14 år gammal och har representerat Sverige vid junior-EM. Med hästen Lavendel debuterade hon fyrstjärnig klass hösten 2019 och tog samma år, som junior, hem guldet på young rider-SM. 2020 blir Alice första år som young rider. Planen är att etablera sig på fyrstjärnig nivå med Lavendel och ta upp påläggskalven Euphoria i trestjärnig klass. Stipendiet vill hon använda för att åka utomlands och få chansen att rida fler internationella banor.

Amanda Andersson, 18 år, kommer från Falkenberg, tävlar för Hermanstorp Kör o Ridklubb.
Under 2019 var Amanda placerad i de flesta tvåstjärniga klasser hon ställde upp i och tog flertalet pallplatser i långa och korta tvåstjärniga klasser på tre olika hästar. Amanda representerade även Sverige på EM för juniorer och satte som enda svensk en felfri runda i hoppningen. På höstkanten debuterade hon trestjärnig klass.
Stipendiet ska Amanda använda till fler träningar, tävlingar på nya banor och mer avsutten fysträning.

Voltige:

Ella Filippa Linder Velander, 21 år, bor i Södra Sandby, tävlar för SVEA Voltigeklubb.
Ella Filippa har representerat Sverige vid ett flertal VM, EM och NM. På EM 2019 var hon fyra med laget och tog en 13:e plats individuellt. Hon var bästa svensk och tvåa individuellt vid CVI i Flyinge och vann med laget. I somras tog hon dessutom en prestigefylld förstaplats med laget i CHIO Aachen Preis der Sparkasse. Hon har flera SM-guld och NM-medaljer. 2020 satsar Ella Filippa mot lagmedalj på VM och en plats bland topp-tio individuellt.
Stipendiet vill Ella Filippa använda till träningar och internationella tävlingar för att kunna fortsätta satsa på voltigen på elitnivå.

Ida Welander, 16 år, bor i Sollentuna, tävlar för Stockholm Voltigeförening.
Ida har startat SM som junior både 2018 och 2019. Sommaren 2019 startade hon i sin första internationella tävling, CVI, i Flyinge. I det fria programmet satte Ida personligt poängrekord. Ida är en stigande stjärna inom svensk voltige som vid sidan av sin egen satsning även varit med och utbildat två helt nya voltigehästar till att bli stadiga på svårklassnivå. För 2020 är målet junior-EM i Flyinge.
Stipendiet vill Ida använda för att komma ut och tävla mer internationellt och kunna åka på träningsläger.

Sportkörning:

Elise Strauss, 17 år, bor i Göteborg och tävlar för Göteborg Hästsportklubb.
Elise har redan kört hem ett flertal internationella mästerskapsmedaljer. Hon har individuellt silver och brons i lag på EM, två NM-guld som children och ett brons och guld som young driver. Elise har också kört hem ett SM-guld som junior. Hon har flertalet placeringar internationellt och satsar nu mot årets ungdoms-EM i Frankrike samt att starta svår klass som senior.
Stipendiet vill hon använda för att kunna förlägga en längre träningsperiod i Belgien hos tränaren Glenn Geerts i satsningen mot EM.