Annons

    Hem / Aktuellt / Ryttarutveckling ger framtidstro

Ryttarutveckling ger framtidstro

Svenska Ridsportförbundet rustar för framtiden. Ryttarutvecklingsprogrammen har redan satt avtryck med flera framtidslöften som blommat ut. Och intresset för att få plats i programmen är stort bland unga ryttare.

- Viljan att utvecklas är en viktig drivkraft hos våra ryttare, säger Camilla Sand, chef för kommunikation och marknad hos Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundets satsning på ryttarutvecklingsprogram startade 2012 och har redan satt spår. Ett flertal ryttare har via de olika stegen nått internationell mästerskapsnivå. 

Fälttävlansryttarna Ebba Adnervik, med vid EM i september i tyska Luhmühlen, och Hanna Berg som var VM-reserv, har båda deltagit i ryttarutvecklingsprogrammen. Hanna har gått både nivå 3-4. Malin Josefsson deltog i ryttarutvecklingsprogrammet på nivå 4 åren 2015/2016. Nu tillhör hon spetstruppen i fälttävlan.

Vi har cirka 400 ryttare med i utvecklingsprogrammen. Och fler vill vara med.

Dressyrryttaren Denise Ljungkvist tog klivet direkt från nivå 4, ATG Hopp&Talang, till SM-silver och internationell seger i Falsterbo med hästen Zoega.

Hoppryttarna har också satt avtryck. Två av deltagarna genom åren är Emma Kåbring och Sissela Smith, som båda kvalat in till internationella klasser i Falsterbo. Även Alice Tapper har gått båda stegen 3-4. Hon har varit uttagen till de prestigefyllda internationella U25-klasserna i Paris och ridit femstjärnigt i Scandinavium. I år är hon återigen uttagen att rida de internationella klasserna under Gothenburg Horse Show.

Kajsa Björe är mitt uppe i utbildningen på nivå 3. Kajsa gjorde en otrolig säsong i fjol och har fortsatt den här säsongen med slutseger i båda cuperna Morgondagens Vinnare för juniorer och GHS Young Rider Cup med finaler under Gothenburg Horse Show. Hon har vunnit fyra kval, tre i Morgondagens Vinnare och ett för Young Rider. Det är unikt.
- Det är fantastiskt roligt och jag kommer troligen att välja att rida som Young Rider, säger Kajsa som fyller 19 år i mars.

Vi lär oss massor om mental träning, kostlära och inte minst träning för att få hållbara hästar.

Kajsa gillar upplägget i ryttarutvecklingsprogrammen.
- Det är så givande att få vara med i nivå 3. Vi lär oss massor om mental träning, kostlära och inte minst träning för att få hållbara hästar. Jag tycker att de veterinära föreläsningarna är så bra, det är minst lika roligt som att rida träning, säger hon. 

Sportkörningens stora framtidslöfte Linnea Kristiansen tog EM guld för Young Driver 2018. Linnea har varit med på nivå 3.

Ännu fler ur ryttarutvecklingsprogrammen lär knacka på dörren till landslagen kommande år.
- Vi har cirka 400 ryttare med i utvecklingsprogrammen, berättar Daniel Bergqvist som är ansvarig hos Svenska Ridsportförbundet. Och fler vill vara med.
Bergqvist avslöjar också att programmen kommer att vidareutvecklas under 2020.

FAKTA

Nivå 1 - Utbildning i föreningen:
Första steget i Ryttarutveckling är i föreningarnas regi. 
Det är stort fokus på hästens omvårdnad, ryttarens välmående och att befästa grunderna i ridningen. På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns inspiration till att söka kunskap och att stämma av att de teoretiska kunskaper travar i takt med det du lär dig i praktiken.

Nivå 2 - Utbildning på distriktsnivå:
Runt om i landet genomförs satsningar på ryttarutveckling i distriktens regi. Med fokus på helheten och genom att forma ett upplägg utifrån fokusområdena på nivå 2 läggs en bra grund för ryttarna att utvecklas och även söka sig vidare till Svenska Ridsportförbundets centrala utvecklingsprogram. Det finns en framtagen kursplan som distrikten med fördel kan använda.Denna nivå arrangeras i samarbete mellan Svenska Ridsportförbundets distrikt och Folksam, stark sponsor som verkligen vill vara med och sprida hästkunskap.


Nivå 3 - Central utbildning:
Det här är den första centrala utbildningen. Här får cirka 40 unga dressyr-, hopp-, distans- och fälttävlansryttare samt sportkuskar både avsuttna och uppsuttna träffar med fokus på att utveckla sina färdigheter och få bättre insikt i vad som krävs för att göra en helhjärtad sportsatsning. Målgruppen är ryttare i åldersspannet 16-25 år. 
Utbildningen genomförs i samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och Folksam. 

Nivå 4 - ATG Hopp&Talang:
Dressyr-, hopp- och fälttävlansryttare med mästerskap i sikte får stöd under ett år och kunskap för framtiden. I satsningen ingår ett mentorskap, individuellt träningsstöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar. På träffarna får talangerna träffa experter inom samtliga fokusområden.

Från den här nivån har redan ett gäng ryttare utvecklats till mästerskapsnivå. ATG Hopp&Talang är en satsning som, förutom att inspirera och utveckla ryttare, har som mål att synliggöra ridsportens plan för ryttarutveckling.
– Genom ATG Hopp&Talang vill vi ge ett antal talangfulla dressyr-, hopp-, och fälttävlansryttare med mästerskap i sikte värdefullt stöd på vägen, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

Inom ATG Hopp&Talang har det också varit en speciell satsning på pararyttarna, där Louise Etzner Jakobsson fortsätter att rida hem medaljer.

 Läs mer om Ryttarutveckling här

Allas engagemang måste tas tillvara

Varje förening behöver ha medlemmar som gillar att jobba när det är aktiviteter, vill stå i kafeterian eller hugga in och måla och spika. Inte minst för att bygga tillhörighet och gemenskap i föreningen.