Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / Fälttävlans unghästprojekt fortsätter

Fälttävlans unghästprojekt fortsätter

SWB och Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté initierade förra året ett projekt för att hitta lovande hästar lämpliga för fälttävlan. Nu blir det fortsättning på projektet och anmälan är öppen till 31 maj.

- Vi vill komma i kontakt med uppfödare och ryttare och hjälpa dem med att hitta ett system för utbildning mot tävling inom fälttävlanssporten, säger Gunilla Fredriksson, Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse och adjungerad i fälttävlanskommittén, samt ansvarig för projektet.

Gunilla menar att det med dagens tävlingsformat är viktigt med riktigt bra hopphästar även för fälttävlan.
- Vi vill gärna få uppfödare av hopphästar att våga satsa på vår sport.

2019 togs 21 hästar ut och inom projektet har en uppsutten träning i augusti och en avsutten samling i samband med finalerna i Breeders Trophy genomförts. Nästa uppsuttna träning blir den 16 och 17 mars på Strömsholm och Flyinge. Efter den samlingen kommer ytterligare en gallring att göras, där de mest lovande talangerna får fortsätta inom projektets ramar.

Fälttävlanskommittén och SWB vill stimulera uppfödare och hästägare att våga satsa mot fälttävlan och då med Breeders Trophy som första mål i en längre satsning. Dagens framgångsrika fälttävlanshästar behöver ha mycket god hoppförmåga och gärna ha en härstamning med mycket hoppblod. Fullblodsinslag i härstamningen är viktig för de allra högsta klasserna men en häst som är lätt i typen med lätta gångarter och bra galopp kan räcka långt.

Läs mer om hur ansökan går till här.

Nya regler för världsrankningen

Internationella förbundet, FEI, har kommit med världsrankningen i alla grenar fram till och med 31 mars. Nu införs också nya regler för att mildra påverkan av coronaviruset, Covid-19.