Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 03 / Oförändrat LOK-stöd till föreningar under coronakrisen

Oförändrat LOK-stöd till föreningar under coronakrisen

Under mars och april ett vanligt år genomförs i idrottssverige fler än en miljon träningar och tävlingar som samlar 10 miljoner barn och ungdomar sammanlagt. I år blir det inte så – coronasmittan gör att flera föreningar får ställa in aktiviteter.

– Det går emot vår ideologi att inte tävla och idrotta, men prioritet nummer ett är att hjälpa samhället att minska smittspridningen av coronaviruset. Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare ställer upp och gör det bästa i en svår situation, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Jag vill lugna våra ideella föreningar i hela landet att det lokala aktivitetsstödet inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Vi kommer helt enkelt att betala ut mer per sammankomst och deltagare än vanligt år.

Regeringens förbud mot större evenemang som samlar fler än 500 personer och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gällande mindre evenemang kommer att ge betydande ekonomiska effekter för många föreningar. Det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) som är en viktig grundplåt för många barn- och ungdomsföreningar beräknas utifrån antalet sammankomster som träningar och tävlingar och antalet barn och ungdomar.

– Jag vill lugna våra ideella föreningar i hela landet att det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Vi kommer helt enkelt att betala ut mer per sammankomst och deltagare än vanligt år. Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt, säger Björn Eriksson.

Regeringen har även meddelat att alla företag och ideella föreningar som har en skatt att betala och som fått tillfälliga betalningsproblem kan söka anstånd med betalning hos Skatteverket vilket kan underlätta lite för föreningar.

- Riksidrottsförbundet har gjort en första ögonblicksbild av de ekonomiska konsekvenserna för evenemangen som ställs in under mars och april. Jag kommer att lämna över den beräkningen till idrottsminister Amanda Lind, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet har även inlett en djupare analys som tar höjd för evenemang till och med juni.
– Det kommer ta lite tid att överblicka effekterna av det som nu sker. Vi har satt igång arbetet med en mer heltäckande analys som jag får återkomma kring under april månad, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundets egna utvecklingscentrum Bosön används intensivt under hela året av både förbund och föreningar för både träning, tester och utbildning. Riksidrottsstyrelsen har beslutat att de föreningar och förbund som på grund av rådande situation inte kommer kunna vara på Bosön som planerat inte ska drabbas ekonomiskt av det.

 

Cecilia siktar på VM-guld

Hon är en av Sveriges bästa kuskar med VM-guld i lag och VM-silver individuellt på meritlistan. Till vardags jobbar Cecilia Qvarnström som polis. Nu är siktet inställt på VM-guld individuellt med Chablis, en "nervig märr med otrolig gång".