Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 03 / Osäkert läge i Spanien

Osäkert läge i Spanien

De spanska tävlingarna i Oliva och på Sunshine Tour i Vejer de la Frontera stoppas med omedelbar verkan. Jens Wickström är både glad och frågande.

Han vann nämligen fredagens 150-hoppning, Grand Prix-kval med hästen Enzo under Sunshine Tour.
- Det vi vet just nu är att under lördagen får vi fortsätta rida och rida både stora Grand Prix och lilla rundans Grand Prix. Sedan har arrangören sagt att de avvaktar vidare besked, berättar Jens från Spanien.

Det var svårt i detta 150-kval. För banbyggaren skulle få fram finalryttarna på bästa sätt och det var bara fem felfria ekipage.
- Maxtiden var en faktor och det var tekniskt svårt, säger han med blandade känslor.
- Jättekul att få vinna. Men nu måste jag försöka reda ut vad som händer. Blir det inga fler tävlingsdagar ska jag hem med sju hästar. Och jag har ingen aning i nuläget hur det går att resa över gränserna, förklarar han.

Trots detta kaos måste Jens insats få kredit. Bakom sig i prislistan hade han två OS-medaljörer i USA:s Laura Kraut och fransyskan Penelope Leprevost (lagguld från Rio de Janeiro 2016).

Jens har en plan för hur han ska förhålla sig till spridningen av Coronaviruset.
- Jag försöker följa myndigheternas direktiv. Det är ju viktigt med handtvätt. Men jag är inte rädd personligen. Nu gäller det bara att se till att kunna köra hem hästarna till Sverige.

Sverige har 21 ryttare på plats i Vejer de la Frontera och sex ryttare i Oliva.


På plats i Oliva är bland andra svenskan Irma Karlsson med en rad hästar.
- Just nu är allt mest kaotiskt. Tävlingarna ska ställas in. Det verkar som om hela Spanien stänger ner, berättar Irma på telefon från tävlingsplatsen.

Hon har ridit dagens huvudklass, 145-hoppning, och var inte beredd på den dramatik som sedan utbröt. Men hon håller sig lugn.
- Vi får se vad som händer imorgon, säger hon.

Hoppningens elitsamordnare Annika Ersgård har varit i kontakt med UD och hon säger på fredagskvällen:
- Inga gränser är stängda för djurtransporter så här långt. Så vi avvaktar vidare besked.

Resultat

Vejer de la Fronter, Spanien,
Grand Prix-kval, 150-hoppning med omhoppning: 1) Jens Wickström, Sverige, Jönköping, Enzo, 0-0, 40,41, 2) Harriett Nutall, Storbritanninen, Galway Bay Jed, 0-0, 40,87, 3) Michael Duffy, Irland, Zilton SL Z, 0-4, 38,33.

Nya grepp för Ryttargalan 2020

Till årets höjdpunkter hör att hylla ridsportens hjältar men på grund av coronapandemin får Ryttargalan 2020 ett nytt, digitalt format. Ny priskategori på programmet är Årets tränare.