Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 03 / Smittinfo - följ myndigheternas uppmaningar

Information angående coronaviruset

(Uppdaterad 3 april) Svenska Ridsportförbundet följer noga utvecklingen med anledning av smittläget, där det händer mycket och läget förändras fort. Hur situationen påverkar verksamheten utvärderas kontinuerligt.

Nytt 3 april

Tävlingsverksamheten fortsatt inställd

Svenska Ridsportförbundets styrelse gjorde vid sitt möte den 2 april den fortsatta bedömningen att all tävlingsverksamhet ställs in till och med den 31 maj 2020.

Svenska Ridsportförbundet bedömer att verksamheten på ridskolorna kan fortsätta utifrån den nya situationen, förutsatt att de råd och rekommendationer som myndigheten ger efterlevs.

Vi förstår att det kan dyka upp många frågor och funderingar just nu. För att du lättare ska hitta information du letar efter har vi gjort två informationssidor. Där finns också vanliga frågor och svar, samt viktiga länkar.

Vi återkommer med information löpande

Ladda ner - affischer till stallet och anläggningen

Här hittar du Folkhälsomyndighetens affischer om handhygien och en affisch riktad till ridsporten. Klicka HÄR

Detta har hänt...

20 mars En halv miljard extra till idrotten
Kultursektorn och idrottsrörelsen får en miljard kronor i extra stöd på grund av de ekonomiska konsekvenser som drabbat sektorerna till följd av det nya coronavirusets spridning, meddelar regeringen i ett pressmeddelande på fredagen.

Pengarna kommer fördelas via bidragsgivande myndigheter på kulturområdet och Riksidrottsförbundet.
Medlen till idrotten, 500 miljoner kronor, kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det kommer gå till föreningar som organiserar idrottsevenemang, så som större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå.
Utöver det extra stödet kommer regeringens redan aviserade stöd till företag och jobb också komma kultursektorn och idrottsrörelsen till del.
Regeringen fortsätter föra dialog med berörda aktörer och analysera vilket stöd som kan behövas till följd av spridningen av det nya Coronaviruset.

RF träffar idrottsrörelsen
På fredagskvällen har Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen med de 72 förbunden som är medlemmar i RF ett möte med anledning av det aktuella smittläget och regeringens ekonomiska bidrag.

Kommentar från Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
– Det är mycket positivt att regeringen ser konsekvenserna för idrottsrörelsen och detta är ett välkommet steg som handlar specifikt om intäktsbortfall för större evenemang som ställs in. Vi förstår att det är en mycket svår tid men det är viktigt att även små ideella föreningar får det ekonomiska stöd de behöver, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. Läs mer HÄR

18 mars Fortbildning kan skjutas fram
Tävlingsfunktionärer och tränare som vill förnya sin funktionärs- eller tränarlicens ska genomgå regelbunden fortbildning.

Med myndigheternas uppmaningar att minska smittspridning i möjligaste mån rekommenderar Svenska Ridsportförbundets styrelse att alla fortbildningar och kurser närmaste tiden skjuts upp till senare tillfälle i år eller ställs in.

Om det innebär att du som tränare eller funktionär (alla grenar) inte kunnat delta i en fortbildning på grund av att den blivit framflyttad – kontakta kansliet (alternativ Lena Svensson, tränare och Joanna Weisz, funktionär) för hjälp att lösa licens respektive legitimation i TDB.

18 mars; Information om LOK-stöd
Riksidrottsförbundet har fått många frågor om LOK-stödet 2020 och vad som händer med LOK-stödet när aktiviteter ställs in. Riksidrottsstyrelsen fattade den 16 mars beslut om att utbetalningar av LOK-stöd inte kommer att minska för att det registreras färre aktiviteter. RF kommer att ta fram en modell för fyllnadsutbetalning av LOK-stöd under hösten för att kompensera för utebliven verksamhet. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019.

13 mars; FEI rekommenderar att internationella tävlingar ställs in. 

12 mars Extrainsatt FS-möte
Svenska Ridsportförbundets styrelse hade på torsdagen ett extra möte med anledning av den aktuella situationen där förbundsläkare Margaretha Rödén deltog.

12 mars Råd gällande möten
Interna möten, årsmöten m.m. inom Svenska Ridsportförbundet, distrikt och föreningar drar sällan upp till 500 personer, men det finns anledning att ha smittspridning i åtanke även vid mindre möten.

Oro för smittspridning kan också medföra att mötesdeltagare inte kan eller vill delta vid ett årsmöte och i det demokratiska arbetet. Närmaste tiden måste mötesarrangörer fundera över nödvändigheten av att ha ett fysiskt möte eller om det finns möjlighet att senarelägga mötet.

Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att

  • Distriktens årsmöten flyttas fram till en senare tidpunkt med målsättningen att mötet genomförs senast 30 juni. Det gäller även de möten distriktens ungdomssektioner planerat.
  • Interna möten, i sektioner, kommittéer m fl, i möjligaste mån hålls digitalt

Nya regler för världsrankningen

Internationella förbundet, FEI, har kommit med världsrankningen i alla grenar fram till och med 31 mars. Nu införs också nya regler för att mildra påverkan av coronaviruset, Covid-19.