Annons

    Hem / Aktuellt / 03 / Tävlingsstopp fram till 31 maj

Tävlingsstopp fram till 31 maj

Svenska Ridsportförbundets styrelse gjorde vid sitt möte den 2 april den fortsatta bedömningen att all tävlingsverksamhet ställs in till och med den 31 maj 2020.

Uppdaterat 17 april

Fortsatt tävlingsstopp i ridsporten

Tävlingsstoppet för ridsporten fortsätter för närvarande att gälla till och med 31 maj.

Folkhälsomyndigheten har gjort ett undantag för barn- och ungdomsidrott i sina föreskrifter och allmänna råd. Därmed har förutsättningarna ändrats. Svenska Ridsportförbundet ser därför över om och hur tävlingsverksamheten skulle kunna starta med mindre tävlingar för barn och ungdomar t o m 18 år.
Att starta om tävlingsverksamheten kräver framförhållning både för arrangörer och ryttare.

Förbundsstyrelsen har ett möte 23 april och ska då ta ställning till hur de nya förutsättningarna påverkar möjligheten till tävling inom ridsporten. Fram till dess att nytt beslut tas så gäller tidigare beslut om tävlingsstopp för ridsporten till och med 31 maj.

Idrott främjar hälsan och är en viktig del av barn och ungdomars vardag. Vi kan med rådande rekommendationer hålla verksamheten på våra ridskolor igång, och viss träningsverksamhet kan också genomföras.
Däremot har vi alla ett ansvar att förhindra fortsatt smittspridning och Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten gäller fortsatt.

1.       Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
2.       Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
3.       Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper för vuxna.
4.       Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
5.       Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

Uppdaterat 1 april

All tävlingsverksamhet i Svenska Ridsportförbundet är fortsatt inställd. Det efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer som kom på onsdagen.

Folkhälsomyndigheten har utifrån regeringens förbud kommit ut med nya rekommendationer i så kallade allmänna råd. Där står att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska ställas in eller skjutas upp för att minska smittspridning av coronavirus, skriver RF på sin hemsida.

Svenska Ridsportförbundets styrelse gjorde sitt vid möte den 28 mars bedömningen att all tävlingsverksamhet ställs in till och med den 31 maj 2020, en bedömning som kvarstår.

Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, och begränsa antalet åskådare, det skriver Folkhälsomyndigheten bland annat i sina allmänna råd.

I Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, läs mer HÄR, finns även andra punkter som riktar sig till idrottsrörelsen:

  • Undvik närkontakt vid idrottsutövande
  • Träna utomhus när så är möjligt
  • Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
  • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

De nya rekommendationerna understryker vikten av att hålla fysiskt avstånd till varandra. Idrottsföreningar kan dock fortsätta träna – så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning, rekommendationer för idrott och träning och de punkter som anges ovan.

Svenska Ridsportförbundet bedömer att verksamheten på ridskolorna kan fortsätta utifrån den nya situationen, förutsatt att de råd och rekommendationer som myndigheten ger efterlevs.

28 mars

Regeringen tog på fredagen beslut om att inte fler än 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet träder i kraft söndag 29 mars.

Beslutet togs efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Beslutet från regeringen gäller tills vidare.

Med regeringens beslut i åtanke gjorde Svenska Ridsportförbundets styrelse vid möte den 28 mars bedömningen att all tävlingsverksamhet ställs in till och med den 31 maj 2020.

Svenska Ridsportförbundet inväntar nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att undersöka förutsättningar för att mindre tävlingar ska kunna genomföras.

Svenska Ridsportförbundets kansli har kontaktat de arrangörer som skulle ha haft tävling i helgen.

Svenska Ridsportförbundet rekommenderar sedan tidigare att övriga aktiviteter som teoretiska utbildningar, clinics, träffar och liknande genomförs digitalt, eller flyttas fram i tiden.

Svenska Ridsportförbundets styrelse och personal fortsätter arbetet med en konsekvensanalys av vad beslutet betyder framåt, och vad det innebär för till exempel ridskoleverksamheten.

FAQ

Vi förstår att det kan dyka upp många frågor och funderingar just nu. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om ridsporten och läget med anledning av coronaviruset.

Definitioner

Allmän sammankomst - till exempel föredrag, föreläsningar och clinics.
Offentlig tillställning - hit räknas tävling och uppvisning inom sport och idrott.

polismyndighetens hemsida finns definitioner av allmän sammankomst och offentlig tillställning.

Henrik von Eckermann GP-fyra

Henrik von Eckermann och Glamour Girl var på väg mot seger när en bom retligt föll i slutet av omhoppningen i Abu Dhabi Grand Prix. Det blev en fjärdeplats för ekipaget som var klart snabbast runt banan.