Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / Beredda om lättnader kommer

Beredda om lättnader kommer

Det gäller att hålla i och hålla ut. Det har varit en tung vår med restriktioner på flera håll i samhället, och många är nu otåliga att komma igång med olika aktiviteter igen, inte minst inom ridsporten.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uttryckte i veckan oro för att svenskarna kan vara på väg att slappna av och förstöra den positiva trenden med färre sjuka i covid-19.

Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare Margaretha Rödén håller med.

– Nu gäller det att hålla ut i vardagen. Jag vet att många till exempel hoppas kunna komma igång och tävla igen. Det kan kanske komma lättnader i Folkhälsomyndighetens restriktioner, men för att det ska bli verklighet gäller det att vi alla låter bli att göra sådant som kan öka smittspridningen i samhället, säger Margaretha Rödén.

Folkhälsomyndighetens grundläggande rekommendationer är fortfarande viktiga att hela tiden ha i åtanke:

  • Var hemma om du känner dig det minsta sjuk
  • Tvätta händerna
  • Håll avstånd och undvik onödiga resor.

I helgen kom en undersökning som universitetet i Turin gjort på uppdrag av italienska myndigheter. Undersökningen visar att ridsport är en lågrisksport vad gäller smittspridning.

– Ridsport i sig innebär ingen större risk för smittspridning, det har vi varit klara över, men det är intressant att studien visar samma sak, säger Margaretha Rödén.

Den 1 juni öppnar ridsporten för tävling för barn och unga födda 2002 eller senare. Tävlingarna ska också följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att inte fler än 50 personer får samlas vid samma tillfälle, och riskbedömning ska göras enligt deras mall. Tävlingarna är öppna för antingen tävlande från det egna distriktet eller med en radie på 150 km från tävlingsplatsen. Detta för att minska risken för smittspridning.

En diskussion pågår mellan Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet om att med restriktioner kunna öppna tävlingsidrott för fler.

När det skulle bli aktuellt är Svenska Ridsportförbundet förberett. En vägledning för tävlingar, ett så kallat Ridsportens medicinska protokoll, är framtaget. Tävlingssystemet med restriktioner från 1 juni är enkelt att ändra i för att följa eventuella ändrade restriktioner från myndigheterna. Resor, ålder och antal personer är de tre faktorer som är avgörande för om och hur ridsporttävlingar kan genomföras.

– Vi är beredda när och om det kommer förändringar, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling.

Tills vidare innebär Folkhälsomyndighetens rekommendationer att tävlingsstoppet för alla aktiva över 18 år kvarstår.

- Vi kan inte gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De är väldigt tydliga och syftet är ju att hindra smittspridning, något som är allas vårt ansvar, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Ulf Brömster vill understryka att trots att läget varit tufft för många under våren, så har Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändå tillåtit att viss ridverksamhet kunnat pågå.
- Jag är i kontakt med bland andra våra europeiska motsvarigheter, och i många länder har det varit svårt att ens ta sig till stallet och hästarna. Vi ska vara rädda om den möjlighet vi trots allt har att umgås med våra hästar, säger han.

Mer information med anledning av coronapandemin

Final för ungdomarnas nationshoppningsserie

I helgen är det dags för final i ungdomsryttarnas Nations Cup-serie i hoppning. Finalen rids i Nederländerna och Sverige har fyra lag på startlinjen. I helgen väntar finalklasserna.