Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / Så arbetar vi för att öppna ridsporten

Så arbetar vi för att öppna ridsporten

Den här våren och försommaren har varit helt annat än vanlig för oss alla. Coronapandemin har stängt stora delar av samhället och det har naturligtvis drabbat både ridsporten och idrotten i stort.

Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet för en återgång till tävling.

Svenska Ridsportförbundet förmedlar den information som kommer från myndigheterna, och ger råd och rekommendationer utifrån det till föreningar, ridskolor och aktiva, bland annat på ridsport.se. Den är vår officiella kanal, där all information publiceras. Det är inte lätt, ofta är det som gällde i går, inte det som gäller idag, och det kan mycket väl vara ändrat i morgon. Därför är det en god vana i dessa tider att gå in på ridsport.se varje dag för att hålla sig uppdaterad.

Många inom ridsporten har sporten och dess kringverksamheter som sin huvudsysselsättning. För dem är det, liksom för andra företagare, en mycket tuff situation ekonomiskt när verksamheten står still. Ridsportens tävlingsverksamhet, som för så många andra idrotter, stoppades i slutet av mars. För hästägare, ryttare och andra aktiva som är beroende av att komma ut på tävlingsbanorna för att kunna driva sin verksamhet har stoppet varit extra kännbart.

I Sverige har vi i någon mån varit lyckligt lottade som fortsatt har fått träna, med vissa restriktioner, och ridskolorna har kunnat fortsätta sin verksamhet.

I dagsläget gäller Folkhälsomyndighetens restriktioner för tävling för alla idrotter på seniornivå på samma sätt. Riksidrottsförbundet har kontakten med myndigheten för idrottens samlade räkning eftersom det är Folkhälsomyndighetens önskan.

Vi har nu möjlighet att öppna tävlingsverksamheten för barn och unga födda 2002 eller senare från den 1 juni, sedan Folkhälsomyndigheten kommit med nya rekommendationer.

Svenska Ridsportförbundet har och har haft en dialog med Riksidrottsförbundet för att påvisa ridsportens speciella förutsättningar.
Vi har en plan för hur tävlandet kan återupptas under förutsättning att restriktionerna minskar och den är kommunicerad med Riksidrottsförbundet.

Plan för hur tävling inom ridsporten kan återupptas:

Fas 1: Återgång till tävling för ungdomar födda 2002 och senare samt med högst 50 personer närvarande. Där är vi nu.

Fas 2: Återgång till tävling för alla åldrar med högst 50 personer närvarande.

Fas 3: Återgång till tävling för alla åldrar med längre resor/eget distrikt eller utan avståndsbegränsning, beroende på myndighetsrekommendationer.

Fas 4: Återgång till tävling för alla åldrar med högst 500 personer närvarande utan publik.

Fas 5: Återgång till tävling för alla åldrar utan deltagarbegränsning, utan publik.

Fas 6: Återgång till tävling för alla åldrar utan deltagarbegränsning, med publik.

Detta ska göras i samklang med regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ridsporten är en individuell idrott där aktiva naturligt håller avstånd till varandra. De rekommendationer som redan finns för tävlingar för ungdomar upp till 18 år, kan utan vidare användas även för andra tävlingar. Det hoppas vi ska ske i närtid, så att även seniorer, young rider  och de yrkesverksamma snarast kan återgå till sin för ridsporten så viktiga verksamhet.

Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna mötas igen på tävling och stallbackar, utan att vi för den skull bidrar till ökad smittspridning.

Riksidrottsförbundet träffade Folkhälsomyndigheten under onsdagen 20 maj. Besked om matcher, tävlingar och cuper på seniornivå ska komma nästa vecka. Läs mer HÄR

Final för ungdomarnas nationshoppningsserie

I helgen är det dags för final i ungdomsryttarnas Nations Cup-serie i hoppning. Finalen rids i Nederländerna och Sverige har fyra lag på startlinjen. I helgen väntar finalklasserna.