Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 05 / Unga hopphästar matchas för framtiden

Unga hopphästar matchas för framtiden

Pether Markne och Ann Catrin ”Ankan” Carlsson är två topptränare som är engagerade av Svenska Ridsportförbundet för att bygga för framtiden. I en särskild satsning har lovande unga hopphästar valts ut för extraträning för de två tränarna.

Projektet med unghästträning i förbundets regi handlar om att kvalitetssäkra utbildningen av unga hästar. Detta är möjligt genom en satsning från Svenska Ridsportförbundet på tränings- och utvecklingssammankomster på Ridskolan Strömsholm och Flyinge. Målet är att ta fram fler hästar till toppsporten och att skapa de bästa förutsättningarna för hållbara hästar.

 Tänk dig hästen som en blomma. Den är en vacker knopp som ska blomma ut i språnget över hindret

Efter vinterns två träningstillfällen på Strömsholm och Flyinge genomfördes förra veckan ytterligare en träning på Ridskolan Strömsholm. Utomhus och med ett fåtal åskådare. Allt enligt regelverket från Folkhälsomyndigheten. Träningen på Flyinge flyttades till Linda Heeds fina utebana på Naffentorpsgården.


Pether Markne är en enormt engagerad tränare som vid sidan av sin egen karriär även tagit fram flera toppekipage internationellt. Han använder gärna kroppsspråk för att förstärka undervisningen. Foto: Roland Thunholm

Pether Markne har som tränare ett otroligt bildspråk och kroppsspråk. Han använder sig gärna av förklarande metaforer. När han ska förklara hur viktigt det är att ryttaren är stilla och låter hästen göra sitt säger han:
- Tänk dig hästen som en blomma. Den är en vacker knopp som ska blomma ut i språnget över hindret. Är du som ryttare då där och påverkar så sluter sig knoppen igen och vågar inte utvecklas.

Träningarna har varit mycket uppskattade och ryttarna har fått bra vägledning i hur de ska kunna ta tillvara på sina fina, lovande hästar.
- Det är väldigt viktigt med planering och att prioritera markarbetet så att ni får starka och smidiga hästar, skickade ”Ankan” med ryttarna, som fick många och ingående instruktioner individuellt.
- Tänk långsiktigt. Hästen ska ju vara som bäst när den är från nio år och uppåt.

Ann Catrin ”Ankan” Carlsson drivs av att utveckla hästar och ryttare. Hon är senior advisor i hopplandslaget och har tränat många av Sveriges toppryttare. Foto: Roland Thunholm

Totalt har 34 hästar deltagit i åldern 6-8 år. Utvalda hästar har startat i någon av årgångschampionatens finaler. Unghästsatsningen har genomförts med stöd av Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd.

Nominera Årets Ridskola

Rider du på världens bästa ridskola eller har du en ridlärare som gör din tid i stallet till veckans höjdpunkt? För att hylla alla goda ledare och lyfta ridskolans viktiga roll, vill vi ha din hjälp att utse Årets ridlärare och Årets ridskola 2020.