Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / Världsmästerskap ställs in

Världsmästerskap ställs in

Fler av ridsportens tävlingar och mästerskap ställs in på grund av coronapandemin. Senast i raden är sportkörningens VM för fyrspann och EM för unga kuskar. Samtidigt flyttas dressyrens unghäst-VM till december.

Världsmästerskapet i sportkörning för fyrspann skulle ha hållits 31 augusti – 6 september i Kronenberg, Nederländerna. Europamästerskapet i sportkörning för young driver, juniorer och children var planerat till veckan innan, 24-30 augusti, i franska Lamotte Beuvron.

- Det var väntat och det är rätt beslut, men det är givetvis tråkigt, man tappar sugen lite, säger sportkörningens landslagsledare Annika Borg, som planerat för svenskt deltagande vid båda mästerskapen.
- Vi skulle ha skickat komplett lag till ungdoms-EM och Fredrik Persson till VM i fyrspann.

Det är klart att man aldrig har tränat i onödan, men det är en besvikelse för kuskarna såklart, särskilt när vi var så bra på g.

Nu får hon sätta nya mål för sina landslag.
- Så fort det går, givet läget, kör vi igång med landslagsträningar för att hålla motivationen uppe. Våra ekipage är i väldigt bra form. Det är klart att man aldrig har tränat i onödan, men det är en besvikelse för kuskarna såklart, särskilt när vi var så bra på g.

Annika Borg hade stora förhoppningar på Sveriges unga kuskar inför årets mästerskap.
- För ungdomarna hade vi absolut siktat på medalj. Nu pratas det om att mästerskapet ska hållas nästa år. Men för Linnea (Kristiansen) är det sista året som young driver, nästa år kör hon som senior.

Två av sportkörningens mästerskap finns fortfarande kvar i den internationella tävlingskalendern: Enbets-VM i Frankrike i oktober och VM för parakuskar i Tyskland i augusti.

Dressyrens unghäst-VM flyttas

Unghäst-VM i dressyr i tyska Verden flyttas från den 5-9 augusti till 9-13 december.

- Det gynnar de hästarna som inte är så tidiga i sin utveckling. Nu kan de få en betessäsong och växa färdigt och ändå vara i tävlingsmässigt skick i december, säger Bo Jenå, förbundskapten i dressyr och ansvarig för den svenska uttagningen till unghäst-VM.

Han menar att det snarare är positivt än negativt med ett mästerskap senare på året.
- Vi kan arbeta med hästarna på mer lång sikt och behöver inte forcera något. Samtidigt är det förstås alltid trevligt att kunna ha ett mästerskap utomhus, men när det nu inte går så tycker jag att det här är bästa alternativet.

Arrangörens hemsida