Annons

    Hem / Aktuellt / Tävlingsstart för alla den 14 juni

Tävlingsstart - inga reserestriktioner

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på torsdagen att reserestriktionerna lyfts från och med den 13 juni. Alla som är symptomfria kan resa fritt i landet.

Folkhälsomyndighetens övriga restriktioner ligger kvar med ett maxantal av 50 personer på samma plats samtidigt, håll avstånd och stanna hemma om du har symptom eller känner dig sjuk.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten understryker att resandet ska ske med försiktighet och att alla har ett stort eget ansvar för att smittspridningen inte ska öka. Skulle det bli en ökad spridning igen kommer nya restriktioner.

Förbundsstyrelsen beslutade på torsdagen den 4 juni att tidigare beslut om undantag för reserestriktionerna inte införs, och för ridsporten innebär det att alla aktiva kan resa till valfri tävlingsplats.

Folkhälsomyndighetens grundläggande rekommendationer är fortfarande viktiga att hela tiden ha i åtanke:

  • Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk
  • Tvätta händerna
  • Håll avstånd och undvik onödiga resor.

Tävlingsverksamheten startar den 14 juni för alla åldrar som tidigare meddelats. Restriktionerna för antal startande, rekommendationer för att förhindra smittspridning och andra besked gäller fortfarande. Regler för tävling under nuvarande restriktioner

Tillfälliga tävlingsregler införs från 29 juni

Det är fortfarande mycket att ta hänsyn till innan en tävling kan ordnas. Möjligheten finns, men ställer stora krav på att alla inblandade visar hänsyn och tar eget ansvar.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer, regeringens beslut och polisens besked påverkar vår verksamhet. Svenska Ridsportförbundet följer och utvärderar utvecklingen med anledning av smittläget, och nya beslut kan komma med kort varsel.

Förbundsstyrelsen har vid sina möten måndagen 1 juni och torsdagen 4 juni tagit flera beslut avseende tävlingsstarten den 14 juni.

Tävlingar kan från den 14 juni arrangeras enligt TR, Tävlingsreglementet, i samtliga grenar utom hoppning där antalet begränsas till 50 startande per klass.

Ridsportens tävlingar ska genomföras utan publik. Vid ridsporttävlingar samlas mycket sällan 50 personer vid ett och samma tillfälle. Deltagarna rör sig mellan framridning, tävlingsbana och uppstallning. Därför kan antalet startande utökas från tidigare beslut.
Arrangörerna ska på sin anläggningsskiss ange logistikflöden som garanterar att inte fler än 50 personer befinner sig på samma plats samtidigt.

Funktionärer ska inte räknas in i antalet personer på tävlingsplatsen. (”I begreppet inräknas alltså inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören.” polisen.se)

– Ridsport i sig innebär ingen större risk för smittspridning, det visar erfarenheter från de aktiviteter som kunnat vara igång under vår och försommar, säger Margaretha Rödén, Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare.
En undersökning från universitetet i Turin gjord på de italienska myndigheternas uppdrag tidigare i år visar att ridsport är en lågrisksport vad gäller smittspridning.

- Men det är viktigt att vi inte skapar en smittspridning som vi inte haft. Den som har minsta symptom eller känner sig sjuk ska stanna hemma, understryker Margaretha Rödén.

- Vi har nära kontakt med våra arrangörer via vår sportavdelning, för att gemensamt se till att alla tävlingar genomförs på ett säkert och ansvarsfullt sätt, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.
- Jag upplever att alla vill göra rätt i dessa tider, och inte medverka till att sprida smitta.

Många av de regler, rekommendationer och riktlinjer som fastställdes när beslut togs om att tävlingar för yngre ryttare kunde öppna finns kvar.

Sedan tidigare gäller att samtliga tävlingar ska hållas utomhus och utan publik. Ryttare får ha med en medhjälpare per häst. Undantag kan göras för sportkörning. Bemannade cafeterior bör undvikas och inga prisutdelningar ska förekomma.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följas och riskbedömning enligt mall ska göras innan tävlingens proposition godkänns. Antal startande regleras av respektive grens TR, förutom i hoppning.

Länk till Folkhälsomyndighetens riskbedömningsmall och information 

Kontakt med det regionala smittskyddet görs av respektive distrikt och deras rekommendation är avgörande.

HÄR finns

Tillfälliga tävlingsregler införs från 29 juni

samt Råd till arrangörer inför tävling

 

Folkhälsomyndighetens grundläggande rekommendationer är fortfarande viktiga att hela tiden ha i åtanke:

  • Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk
  • Tvätta händerna
  • Håll avstånd och undvik onödiga resor.

Peder och Malin tog hem torsdagens GCL-seger

På torsdagen drog den prestigefyllda serien Longines Global Champions Tour i gång i Frankrike. Sveriges toppryttare levererade och Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson leder efter första omgången!