Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / Värmdö Ridklubb fick föl på ridskolan

Värmdö RK fick föl på ridskolan

Så kom äntligen prinsen till Evlinge gård och Värmdö Ridklubb. - Han ska heta Evlinges First Prince, säger stall- och anläggningschefen Andrea Eriksson om ”Årets Ridskolas” första ponnyföl som föddes i maj.

New Forest-stoet Charon är den perfekta ridskoleponnyn och ett givet val av sto när Värmdö Ridklubb bestämde sig för att för att satsa på en egen uppfödning på ridskolan.
- Jag har jobbat här i 20 år och tankarna har på att någon gång försöka betäcka någon av våra ponnyston har alltid funnits, säger Andrea.
- Det vore ju så kul för våra medlemmar att samlas kring! Våra ridskolehästar betyder så mycket för så många och eftersom vi är en föreningsdriven ridskola så är det ju medlemmarna som faktiskt äger hästarna också, tillägger Andrea.

Charon köptes till ridskolan 2012 och är en fullstammad New Forestponny och C-ponny. En riktig ridskolefavorit och ett sto med alla förutsättningar att ge en fin avkomma.
- Hon är genomsnäll och jättetrevlig på alla sätt och vis, säger Andrea.
Jakten gick först efter en New Foresthingst men till slut föll valet på en svensk ridponny av bästa märke - Xtop RP 192 (f 2015 e. Top Nordpol u. Emelie P e. Power Boy) En ung bruksprovsvinnare från 2019 med 9-9 i hoppning!
- Charon åkte till betäckningsstationen en söndag och kom hem på tisdagen efter. Det tog sig på första försöket!

Betäckningsavgiften finansierade föreningen genom olika jippon.
Medlemmarna har varit med hela vägen följt utvecklingen. Till och med på toaletten satt lappar som rapporterade om aktuell status i ”fölprojektet”.
Charon gick till en början med på några lektioner på ridskolan, men från och med i år är det framförallt skötarna med föräldrar som skött om Charon.

När det väl började bli dags för fölning fanns kameror riggade i boxen för att personalen snabbt skulle kunna vara på plats.
- Likt  förbaskat missade vi den, men allt gick jättebra och Charon skötte allt perfekt på egen hand. Det blev ett fint litet hingsföl, vi tror kanske han blir stickelhårig med tiden, funderar Andrea.

Efter en omröstning är ”fölis” nu döpt till Evlinges First Prince och tillsammans med mamma Charon är han såklart centrum på ridskolan.
- Det är en supersocial fölunge som förhoppningsvis kommer växa upp till en perfekt ridskoleponny en dag, berättar Andrea men understryker att det är viktigt att hästarna också får den lugn och ro som de behöver.
- Vi ser så många fördelar med att ridskoleponnyerna tidigt lär känna rutinerna på ridskolan och så småningom och successivt fostras in i ridskoleverksamheten. Det blir också en utbildningsresa för våra elever som får följa utvecklingen på nära håll.

Till hösten ska den nya lösdriften med ligghall och en stor hage vara färdig där det blir perfekt för en ung ponny att växa upp.
Men redan till midsommar får First Prince en kompis när ett sto med föl flyttar till hagarna på Evlinge.

Värmdö Ridklubb öster om Stockholm är Årets ridskola, ett pris som delas ut i samarbete med Folksam. Läs mer om det här

föl på Värmdö Ridklubb, Evlinges First Prince

 Evlinges First Prince.