Annons

    Hem / Aktuellt / 24 juli 1990 - Ryttar-VM invigdes

24 juli 1990 - Ryttar-VM invigdes

Det är 30 år sedan som Ryttar-VM i Stockholm invigdes. Ryttar-VM pågick den 24 juli - 5 augusti 1990. Vi bjuder på en nostalgisk återblick.

Första samlade Ryttar-VM:et genom tiderna avgjordes i Stockholm. Aldrig förr hade ridsporten genomfört världsmästerskap i alla de sex VM-grenarna samtidigt. Det blev en hästfest vi sent ska glömma.

Ryttar-VM 1990, Stockholms Stadion

Under fjorton dagar sommaren 1990 förvandlades Stockholm till ridsportvärldens centrum och historisk arena för tidernas första samlade Ryttar-VM. Världens dittills största ridsportävling med 700 hästar och lika många ryttare från 40 nationer som gjorde upp i sex discipliner. 3 000 frivilliga funktionärer såg till att VM blev succé och en viktig milstolpe för både svensk och internationell ridsport.

VM mitt i en huvudstad med gångavstånd till alla arenor, var något helt unikt. Stockholms Stadion som rustats upp och där gröna gräset byttes mot grön fibersand, var stolt huvudarena och tävlingsplats för dressyr och hoppning. Utanför stängdes Valhallavägen av till förmån för restauranger, utställare, caféer och promenerande publik. På Gärdet och Djurgården avgjordes VM i fälttävlan och fyrspannskörning. Världens bästa voltigörer tävlade i ett tält på Gärdet och ute i Roslagen gick de 16 milen i VM-distansen.

Mediauppbådet var enormt. 1 291 journalister och fotografer från 34 länder bevakade VM. Hälften av journalisterna kom från Sverige. Invigningen sågs av miljoner TV-tittare i 60 länder. SVT slog sitt eget VM-rekord med 65 timmar ridsport som ofta sändes direkt.

Finalhoppningen och avslutningen finns fortfarande att se i SVT Öppet arkiv

Förutom tävlingarna ordnades utställningar och uppvisningar och vart man vände sig såg man hästar i någon form. Även kultur- och nöjeslivet blomstrade under VM-veckorna med konserter och utställningar på slott och i tält. Ingen kunde undgå att världens största ryttartävlingar hade landat i stan. Det var en hästfest av kolossalformat vi sent ska glömma.

Ulf Rosengren, Ryttar-VM 1990

Ulf Rosengren, som var generalsekreterare under VM, berättar:
- Ryttar-VM var ett äventyr för oss i sju år av förberedelser med blod, svett och tårar. Från en lös idé 1983 från FEI s dåvarande ordförande, Prins Philip, till ett lyckat genomförande under fjorton dagar i strålande sol i augusti 1990 i Stockholm.
Ulf Rosengren var en av dem som drev på för ett samlat Ryttar-VM i Sverige. 1956 hade Stockholm stått värd för Ryttarolympiaden och med slagorden "Let's do it again" marknadsfördes Stockholm som arrangörsstad 1990.

Tävlingarna föregicks av flera förtävlingar, bland annat med fälttävlan 1987, sportkörning 1988 och så det stora genrepet (minus körning) 1989. Under åren som följt har ett antal samlade VM genomförts, nu senast 2018 i Tryon, NC, USA.

Tomas Eriksson, Ulf Kronberg, Ryttar-VM 1990
Tomas Eriksson och dåvarande chef d´equipe, Ulf Kronberg

Svenskt guld i körning
Ryttar-VM blev en enorm framgång för körsporten som dundrade in med 52 fyrspann från hela 17 nationer, det största startfältet i fyrspann dittills. Svenska körlaget toppade världsrankingen inför VM och var självklara hemmafavoriter. Skulle det bli några svenska medaljer så var det i körning. Holländaren Ad Arts och svenske Tomas Eriksson kom att spela huvudrollen i en dramatisk VM-uppgörelse - som skulle ta hela åtta månader innan den var klar.

Svenskarna (Tomas Eriksson, Jan Erik ”Nicke” Pålsson och Christer Pålsson) gick ut hårt i dressyren och Tomas fanns med i ledning och svenskarna på andraplats. Djurgården kokade i den 30-gradiga hettan när det var dags för kuskarna att bemästra de åtta fantasifulla hindren på maratondagen. Till de roligaste hörde utfodringsplatsen med ett livs levande gotlandsruss betandes i en hage.

Det krävdes nästan målfoto för att avgöra vem som var snabbast av Arts och maratonspecialisten Eriksson, men det blev fördel Arts som efter precisionen också säkrade guldet före svensken. I lag blev det också silver till Sverige efter Holland och med Ungern på bronsplats.
Men två månader efter VM kom beskedet om att vissa VM-hästar testats positivt för dopning. Först den 14 mars kom så domen. Ad Arts häst Pablo hade höga halter av otillåtna substanser i sitt test och Ad Arts diskades och fick lämna tillbaka sin medalj, priser och prispengar, och Sverige tog istället över på guldtronen, såväl i lag som individuellt genom Tomas Eriksson. Den 10 april 1991 kunde de svenska kuskarna äntligen ta emot sina guldmedaljer i Scandinavium i Göteborg.

Hoppguldet till Frankrike
I de övriga disciplinerna gick det inte lika bra för svenskarna. I hoppningen var Peter Eriksson bäste svensk på en 28:e plats med Moritz. Det svenska laget med Peter, Maria Gretzer, Ulrika Hedin och Åke Hultberg slutade på nionde plats totalt. Guldet gick till Frankrike som även tog hem det individuella guldet genom Eric Navet på Quito de Baussy.

Hubert Bourdy, Ryttar-VM 1990
Hoppningen bjöd på vackra hinder med tydlig svensk touch. Här individuella bronsmedaljören Hubert Bourdy, Frankrike, på Morgat. FOTO: Roland Thunholm

Bättre gick det då i dressyren. Louise Nathhorst på LRF Dante slutade åtta och det svenska laget fyra. I laget red förutom "Lussan" även Annica Westerberg på Taktik, Eva-Karin Oscarsson på Lille Claus och Liane Wachtmeister på Elixir.

I Svenska Ridsportförbundets bok Hästkarlar, hästtjejer, hästälskare - 100 år med Svenska Ridsportförbundet, som kom i samband med vårt 100-årsjubileum 2012 kan du läsa mer om Ryttar-VM, Kapitel 6, sidorna 146-150

FEI har sammanfattningar från alla samlade Ryttar-VM i sin History Hub

Ryttar-VM 1990, klockan, Sergels Torg

Resultat från VM 1990 och andra världsmästerskap finns HÄR gren för gren

Världscupdeltävlingar skjuts upp

Arrangörerna i Leipzig och Salzburg skjuter upp sin världscupkval i hoppning respektive dressyr till senare datum 2021.

Det här hände också 1990