Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / Ridskolor i kläm när städer växer

Ridskolor i kläm när städer växer

Eleverna hos Askims FRK kan inte längre rida ut. På ridvägarna står idag 500 bostäder och vägen mot naturen är kantad av risker. Bland annat en trafikerad rondell utan rödljus som man delar med gående, barnvagnar och cyklister.

 - Det är bara ett exempel på en ridsportförening som drabbas hårt när samhället förtätas, säger Svenska Ridsportförbundets ridskolerådgivare Anna Reilly.

trafik, Askim, rondell, trafiksituation, uteridning
Ridvägarna runt Askims FRK är allt annat än säkra och går genom köpcentum och trafikerade rondeller. Den ohållbara situationen har gjort att varken eleverna och hästar kan ta sig till ridvägar i naturen. Foto: Askims Fältrittklubb

Askims Fältrittklubb utanför Göteborg har drivit ridskola sedan 1969. Men nu hotas verksamheten av nedläggning, trots att suget efter ridskoleplatser i Göteborgsområdet är stort.

- I fem år har vi bett kommunen om hjälp för att hitta en ny plats att driva ridskolan vidare på för det går helt enkelt inte att vara kvar där vi är idag, säger Kajsa Baumann som är vice ordförande i klubben.

Skälet är att ridskolan byggts in.
1 100 lägenheter har byggts i ridskolans närmaste område, trafiken har hårdnat, alltfler människor vistas i markerna, och till och med i hästhagarna och på ridbanorna.

För ridlärarna är det ett arbetsmiljöproblem. För hästarna innebär det att de inte får den rekreation de behöver eftersom de inte kan ridas ut i naturen längre.

- Vi har alltid arbetat med säkerheten, men nu räcker inte våra insatser till längre. Det har blivit en ohållbar situation, säger Kajsa Baumann.

Askims FRK för nu en kamp mot klockan och för att en ny anläggning ska hinna ritas in i kommunens byggplan innan det är för sent. Att fortsätta driva verksamheten på den plats där ridskolan legat i över 50 år är omöjligt, menar Kajsa Baumann.

Vi har alltid arbetat med säkerheten, men nu räcker inte våra insatser till längre

- Drömmen vore en helt ny anläggning, på en annan plats i vårt upptagningsområde, men med bättre och säkrare förutsättningar för både hästar och människor.
 - Vi måste få veta vart vi ska ta vägen och det snart. Tiden rinner ifrån oss, det går inte att starta upp en ny verksamhet på en annan plats i en handvändning. Det är nu vi har chansen, nu har vi välskolade hästar och engagerade medlemmar, säger Kajsa Baumann.

Hästar och ridskolan betyder mycket för så många olika människor, särskilt i tider av kris. Ridsport innebär både motion och idrott men framförallt får hästar oss människor att må bra.

 Hos Askims FRK rider varje vecka cirka 275 personer i olika åldrar.
 Nu ligger ridskolans framtid i beslutfattarnas händer. Dess öde bollas fram och tillbaka av politiker, men svaret dröjer.
Ett förslag är att flytta verksamheten till en grannkommun. Men då krävs även samarbete över kommungränserna.

- En del av våra elever har redan flyttat från oss för att vara säkra på att få rida i framtiden, säger Kajsa Baumann som slits mellan hopp och förtvivlan - en flytt eller i sämsta fall, nedläggning av den anrika ridklubben.

Privatryttarna har flyttat till andra stall för länge sedan.

Anna Reilly är ridskolerådgivare hos Svenska Ridsportförbundet och hjälper föreningar med bland annat kommunkontakter och stöd i anläggningsfrågor. Hon arbetar också med förbundets besöksverksamhet och kvalitetssäkring av landets ridskolor, och är ofta på besök hos föreningar ute i landet.

- Tyvärr känner jag igen problematiken hos Askim FRK från fler föreningar i eller nära storstäder, säger Anna Reilly.
- Överlag är det väldigt högt tryck på stadsnära ridskolor och många kommer i kläm när städer växer. För att ridskolorna ska bli en tydlig del i stadsplaneringen, borde fler kommuner se nyttan av såväl kommun- som partiöverskridande samarbeten när det gäller ridsport, understryker Anna.

- Det är viktigt att värna om den värdefulla oas som ridskolan är! I det här aktuella fallet finns det alla förutsättningar för att skapa något riktigt bra. Jag hoppas verkligen att kommunen tar chansen att med hjälp av starka, ideella krafter, fortsätta att driva en värdefull verksamhet som gör så stor skillnad för många.
Men det är bråttom nu!

Trestjärnig premiär i Hermanstorp

Svensk fälttävlan lyfter i helgen till nya höjder när Hermanstorps Kör- & Ridklubb arrangerar den första nationella trestjärniga tävlingen i Sverige på många år. Och ryttarna är sugna på att tävla, det blir dryga 200 starter i totalt åtta klasser.