Annons

    Hem / Aktuellt / Sara Henriksson svensk distansmästare

Sara Henriksson svensk distansmästare

Sara Henriksson och Elopolda vann Simlångsritten och Folksam SM i distansritt på lördagen. I young rider klassen vann Kajsa Carlsson med Ruby Sundare.

Det blev en ny seger i Simlångsritten 160 km för Sara Henriksson. Hon och Elopolda toppade resultatlistan även 2018 då de vann SM-guld.

Segrartid i år blev dryga tio timmar. Sara Henriksson var enda ryttare i mål i Simlångsrittens 160 km.
Jessica Holmberg med Queen of Gothica fullföljde fyra sträckor innan de blev tvungna att bryta och tredje startande i klassen Helena Wass med Mm Zcapa bröt efter två sträckor.

Kajsa Carlsson och Ruby Sundae (bilden) vann young rider klassen 120 km och därmed också SM i distansritt för young rider.

Kajsa Carlsson SM-vinnare 2020 YRFoto: Svenska Ridsportförbundet

CEI3*** 160 km, Folksam SM i distansritt: 1) Sara Henriksson, Växjö Distansryttaresällskap, Elopolda 10 tim 16 min 47 sek
CEI2* 120 km, Folksam SM i distansritt young rider: 1) Kajsa Carlsson, Billingens Distansridklubb, Ruby Sundae 7 tim 32 min 58 sek 2) Ebba Bota, Anklams Distansryttarsällskap, Golden Question 7: 32:59

Totalresultat

Förhands

Dags för SM i distansritt

Tävlingssäsongen har börjat komma i gång igen och på lördag är det dags för Folksam SM i distansritt.

Efter en annorlunda vår och försommar är tävlingsledare Maria Nordenfelt och Jessica Holmberg tillsammans med sitt team i full fart med de sista förberedelserna.

Simlångsritten, med tävlingsplats på Stjernarps gods i Eldsberga, är värd för SM i distansritt för senior och young rider. SM-klasserna går på lördag och de övriga klasserna på söndag. Lördagens klasser har internationell status, men på grund av rådande läge med reserestriktioner mm, så är det bara svenska ryttare i startfältet.

Tävlingsplatsen och rutiner är anpassade efter det rådande läget. Veterinärgaten är större än den brukar vara och varje häst får bara visas av en person vid gaten. Medhjälparen får vänta utanför.

- Vi har delat tävlingen på två dagar med cirka 30 ekipage per dag för att kunna hålla antalet personer framför allt i vetgaten på så låg nivå som möjligt, berättar Maria Nordenfelt.

Flertalet av ryttarna har valt att starta i 80-kilometersklasserna framför mästerskapsdistansen på 160 kilometer.
- Uppladdningen för hästarna under den här säsongen har ju varit väldigt annorlunda och som alla elitidrottare måste de ju vara i rätt kondition för att gå en lång klass, säger Maria Nordenfelt.
Hon och Jessica Holmberg ser fram emot helgen och tycker det ska bli roligt att komma i gång igen.

Första start går 6:15 på lördag morgon och Simlångsritten går att följa online HÄR. Målgång i SM-klassen för seniorer är beräknad till cirka 17:00 och för young rider till 16:30.

Arrangörens hemsida

Start och resultatlistor

Folksam är idrottens försäkringsbolag och är sedan flera år stolt samarbetspartner till Svenska Ridsportförbundet och möjliggörare av ridsportens Svenska Mästerskap.

Huvudfunktionärer i toppklass när Segersjö arrangerar EM

Planeringen inför ungdoms-EM i fälttävlan på Segersjö utanför Örebro pågår för fullt. Mästerskapet kommer inte bara att bjuda på Europas bästa ungdomsryttare. Segersjö kan också stoltsera med några av världens bästa funktionärer.