Annons

    Hem / Aktuellt / SVT visar Jimmys resa mot Special Olympics World Games

SVT visar Jimmys resa mot Special Olympics World Games

Om du missat dokumentärserien "Heja Sverigelaget!" finns den på UR SVT Play. Serien handlar om hur det är att leva med en intellektuell funktionsnedsättning och hur viktig idrotten kan vara för att utvecklas och må bra, både fysiskt och psykiskt.

I serien får tittarna följa fyra idrottares sportsliga och känslomässiga resa mot Special Olympics World Games, som ägde rum i Abu Dhabi i mars 2019. En av idrottarna är ryttaren Jimmy Andersson från Gotland. Hela serien finns på UR SVT Play

Jag lär mig inte saker lika fort som alla andra. Det innebär att man kanske behöver ha lite mer tålamod med mig och inte försöka skynda på någon läroprocess utan förstå att det tar längre tid. 

Vid sex års ålder fick Jimmy diagnosen autism. Barnpsykologen som gjorde utredningen sa att Jimmys föräldrar inte skulle ha så stora förväntningar på vad han som vuxen skulle klara av. Exempelvis trodde de inte att han skulle kunna lära sig att prata ordentligt eller någonsin kunna cykla. I dag klarar han av det mesta. Jimmy har tagit studenten, kör bil och bor i en egen lägenhet.

– Jag lär mig inte saker lika fort som alla andra. Det innebär att man kanske behöver ha lite mer tålamod med mig och inte försöka skynda på någon läroprocess utan förstå att det tar längre tid. Dressyrprogrammet som jag red i Abu Dhabi minns jag helt utantill, säger Jimmy Andersson.

Vi vet att personer med intellektuell funktionsnedsättning lätt hamnar i ett ohälsosamt liv utan sammanhang och rörelse. Vi vill få fler att röra på sig och förhoppningsvis kommer den här serien att kunna hjälpa till med det.

Parasport Sverige har varit med och utvecklat serien som består av tre avsnitt.  
– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna presentera Heja Sverigelaget! Det är fantastiskt att våra aktiva får möjligheten att visa svenska folket vilka de verkligen är och hur mycket idrotten betytt för dem. Vi vet att personer med intellektuell funktionsnedsättning lätt hamnar i ett ohälsosamt liv utan sammanhang och rörelse. Vi vill få fler att röra på sig och förhoppningsvis kommer den här serien att kunna hjälpa till med det, säger Linnéa Björndahl, ansvarig på Special Olympics Sverige. 

Heja Sverigelaget! hade premiär på UR Play måndag 31 augusti och det första avsnittet visas samma dag. Idag är det dags för tredje och sista avsnittet på SVT2 klockan 22:15.

Maria Gretzer i Mästarnas Mästare

Hopplegendaren Maria Gretzer är en av deltagarna i nästa säsong av SVT:s Mästarnas Mästare, som sänds våren 2023.