Annons

    Hem / Aktuellt / Ny häst till Louise Etzner Jakobsson

Ny häst till Louise Etzner Jakobsson

Landslagsryttaren Louise Etzner Jakobsson har fått en ny häst och kan nu återigen satsa för fullt mot Tokyo och Paralympics.
"Det är som en saga. Men en verklig saga", säger hon om hur hon fick hem nioåriga Goldstrike B.J.

Det var i juli som Louise skiljdes från sin mångåriga mästerskapspartner Zernard. Den 17-årige valacken pensionerades och Louise stod utan tävlingshäst, mitt i satsningen mot Paralympics dit Sverige kvalat ett lag i paradressyr.
- Jag var ju tvungen att ha en ny häst, jag kände att jag inte kunde svika laget, säger Louise, vars vänner snabbt skred till verket.

- Min vän Helena Ager kontaktade en dressyrdomare som hon känner i Holland och frågade efter tips på hästar som kunde passa. Jag fick beskriva precis vad jag var ute efter, och ganska snabbt kom det ett tips tillbaka, berättar Louise.
- Vi fick flera filmer och bestämde oss för att åka ner och provrida ”Goldie”, som han kallas. Jag provred även ett par andra hästar, men det var han som var den rätta.

Tänk att det finns människor som gör en sådan sak för någon annan!

Ungefär i samma veva fick Louise ett samtal från sin vän Sofia Ridderstad.
- Sofia visste precis hur mycket hästarna och ridningen betydde för mig. Och hon ville hjälpa mig att satsa vidare, så hon sa ’Jag köper en häst till dig’.

Så blev det. Sofia köpte Goldstrike B.J. och skrev in Louise som ägare.
- Så att jag aldrig ska behöva bli av med honom. Tänk att det finns människor som gör en sådan sak för någon annan! Jag har Helena och Sofia att tacka för den här hästen, säger Louise med värme i rösten.

Han skötte sig exemplariskt. Och han skrittar jättebra och ryggar jättebra.

Hon har redan hunnit göra en start i Lätt B med ”Goldie” och under hösten är planen att starta några Medelsvår C-klasser.
- Han skötte sig exemplariskt. Och han skrittar jättebra och ryggar jättebra. Det har jag alltid haft problem med innan. Så bara där kommer jag att plocka flera poäng.

Ekipaget behöver också kvala tillsammans för att vara aktuella för Paralympics i Tokyo 24-30 augusti 2021.
- Det är internationella tävlingar planerade på Blue Hors i Danmark vecka åtta, så då vill jag ha med Goldie. I övrigt är det ganska svårt att planera just nu eftersom vi inte vet hur säsongen kommer att se ut, menar Louise, som definitivt blir att räkna med framöver.
- Det känns så roligt och inspirerande med den här hästen.

Fakta Goldstrike B.J.

KWPN, valack född 2011
168 cm hög
e. Dreamcatcher – Jazz
Uppfödare: B. Jelgersma, NED
Ägare: Louise Etzner Jakobsson

Guldregn över Sverige på NBM

Ryttare från fem nationer kom till de Nordisk/Baltiska Mästerskapen i fälttävlan. Det blev ett riktigt medaljregn över de svenska ryttarna.