Annons

    Hem / Aktuellt / Rekordmånga sökte - fler får chansen i ATG Hopp & Talang

Rekordmånga sökte - fler får chansen i ATG Hopp & Talang

Rekordmånga sökte till de sex platserna i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang. Nu står klart att programmet utökas med fyra extra platser och tio ryttare får chansen att utvecklas mot framtida mästerskap.

2020 har till stor del präglats av aktiviteter som ställts om och ställts in. Fysiska möten har blivit digitala träffar, publika evenemang har satts på paus. I ljuset av det har ATG valt att växla upp ett av sina engagemang i ridsporten: ATG Hopp & Talang.

Innehållet i satsningen stämmer väl överens med vad många ryttare vill utveckla och få stöd i.

Under året med ATG Hopp & Talang, Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 4, får deltagarna inspiration, kunskap och värdefulla verktyg för att forma en hållbar sportsatsning. Ryttarna får inblick i alla områden som ryms i en elitsatsning och tillsammans med resursteamet formas individuella upplägg med fokus på de avsuttna delarna. Fysträning, kost, konsten att bygga ett framgångsrikt team och medieträning är exempel på områden som deltagarna får möjlighet att fördjupa sig i såväl under som mellan träffarna.

Rekordmånga sökande

De senaste sex åren har laguppställningen i ATG Hopp & Talang varit densamma: två dressyr-, två hopp-, och två fälttävlansryttare. I samband med att årets ansökningar (rekordmånga till antalet) började trilla in, väckte hoppningens landslagsledning frågan om att ge fler ryttare plats i programmet.

- Hoppningen är den enskilt största grenen och flera av de unga ryttare som vi tror mycket på för framtiden har sökt till ATG Hopp & Talang. Innehållet i satsningen stämmer väl överens med vad många ryttare vill utveckla och få stöd i, därför ställde vi frågan om vi kunde ge plats åt fler ryttare, berättar Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppningen.

2 + 2 + 6

I spåret av pandemin har flera evenemang pausat, och med det har även några av höstens planerade omgångar av ATG Riders League ställts in. Så när frågan om fler platser kom nappade ATG direkt.

Vi vill vara med och bidra till att stärka ridsporten, och om vi kan möta upp ett konkret behov känns det otroligt bra.

- Vi vill vara med och bidra till att stärka ridsporten, och om vi kan möta upp ett konkret behov känns det otroligt bra. Det blir sannolikt inte en permanent förändring av konceptet, men i upplagan som startar i höst har vi valt att utöka gruppen med fyra hoppryttare, berättar Maria Guggenberger, ansvarig för ATG:s sponsring av Svenska Ridsportförbundet.

- Att ATG väljer att satsa så mycket på hoppningen, dels med ATG Riders League och nu även genom att växla upp ATG Hopp & Talang med fyra extra platser till våra unga ryttare, är något vi är väldigt tacksamma över. Det betyder mycket, avslutar Ankarcrona.

Det här innebär att årets laguppställning består av två dressyr-, två fälttävlans- och sex hoppryttare. Mentorer i satsningen är fortsatt Louise ”Lussan” Nathhorst, Göran ”Yogi” Breisner och Ann Catrin ”Ancan” Carlsson.

Dressyr
Sofie Relander, Väröbacka
Filippa Norrman, Märsta

Fälttävlan
Alice Andersen, Flyinge
Kajsa Månsby Svenberg, Nödinge

Hoppning
Joel Torstenson, Västerås
Andrea Persson, Skurup
Janelle Larsson, Helsingborg
Hedda Wallin, Mjölby
Ottilia Lundgren, Lerum
Stella Röhlcke, Sterksel, Nederländerna

PS. I samma veva byter satsningen även namn från ATG Hopp & Talang till ATG Talang, kort och gott. 

Inom kort presenteras även de cirka 40 antagna till Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 3, en sportsatsning med stöd av Folksam.

>> Läs mer om ryttarutvecklingsprogrammen

Guldregn över Sverige på NBM

Ryttare från fem nationer kom till de Nordisk/Baltiska Mästerskapen i fälttävlan. Det blev ett riktigt medaljregn över de svenska ryttarna.