Annons

    Hem / Aktuellt / Arena Youth Tour - nytt samarbete mellan Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show

Arena Youth Tour - nytt samarbete mellan Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show

Sveriges två största inomhusevenemang, Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show, anordnar en gemensam ungdomstour i hoppning där kvalade ekipage får starta i både Friends Arena och i Scandinavium.

Touren är en långsiktig satsning från arrangörerna och ligger väl i linje med de båda evenemangens och Svenska Ridsportförbundets ambitioner att utveckla svensk ridsport.

– Det känns jätteroligt att två av våra största arrangörer går ihop och gör det här tillsammans för våra unga ryttare. Att i samma serie få chansen att rida i både Friends Arena och Scandinavium är helt unikt och en ovärderlig erfarenhet för nästa generations landslagsryttare, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Arena Youth Tour är öppen för juniorer och unga ryttare som via tre kval tävlar om de åtråvärda finalplatserna. Finalomgång 1 avgörs under Sweden International Horse Show och finalomgång 2 under Gothenburg Horse Show. Därefter utses en totalsegrare. 

Jag är glad över att vi nu kan öppna dörrarna för ungdomsryttarna till båda de här supertävlingarna.

– Jag vet personligen hur mycket det betyder att tidigt få chansen att rida på de största och bästa arenorna. Det är väldigt värdefullt att ha på erfarenhetskontot och jag är glad över att vi nu kan öppna dörrarna för ungdomsryttarna till båda de här supertävlingarna. Det ska bli kul att följa dem på banan, säger Malin Baryard Johnsson, landslagsryttare och sportchef för Sweden International Horse Show.

Även Gothenburg Horse Show-ambassadören Douglas Lindelöw är positiv till det nya upplägget.
– Det är en erfarenhet som är otroligt nyttig att ha med sig redan i tidig ålder. Det är väldigt speciellt och lärorikt bara att få vara i samma miljö och på samma tävling som världseliten, både för hästar och ryttare. Att få rida in i både Friends Arena och Scandinavium under samma säsong kommer göra att utvecklingen för dessa ryttare kommer gå spikrakt uppåt, säger Douglas, som själv haft framgångar i arenorna som både junior- och ungdomsryttare.

Klasserna rids i 1,40 för juniorerna och 1,45 för ungdomsryttarna. Ryttarna rider samma bansträckning och har en gemensam prisutdelning.

Arena Youth Tour säsongen 2020/21

Kvalplatser 2020
Vecka 47 Strömsholms Ridsportförening
Vecka 49 Södertälje Ridklubb

Kvalplatser 2021
Vecka 5 Helsingborgs Fältrittklubb

Finalomgång 1
Vecka 7 Sweden International Horse Show

Finalomgång 2
Vecka 13 Gothenburg Horse Show

Fullständiga regler

I och med den nya touren utgår tidigare junior- och young rider-klasserna Young Rider Best Friends, Morgondagens vinnare samt GHS Young Rider Cup.

Unga fälttävlansstjärnor lyste på Gärds

Kristianstad International Eventing på Gärds var bland annat tänkt som en extra kvalmöjlighet för fälttävlansungdomarna inför nästa års EM på Segersjö. Julia Andersson, 16 år från Falkenberg, tog chansen och red hem segern i den tvåstjärniga klassen.