Annons

    Hem / Aktuellt / Hästvägens dag hyllar säkra ridvägar

Hästvägens dag hyllar säkra ridvägar

På Värmdö utanför Stockholm jobbar ett hästigt nätverk för fler och säkra ridvägar tillsammans med kommunen och markägare. Den 13 september firas det framgångsrika arbetet med uteritt.

Säkra ridvägar är en stridsfråga för hela ridsporten och bland annat för många föreningar och ridanläggningar som byggs in när städer växer.

På hästtäta Värmdö har arbetet för bra ridvägar pågått länge. Nätverket Vision Häst Värmdö och Värmdö Hästvägar består av människor och hästar som hobby eller yrke. Nätverket  jobbar för att få kommuner och markägare att ta hänsyn till hästarnas behov i planeringsarbetet, samt öka kunskapen om hästar och vad de kan erbjuda samhället.

Med bra dialog och samarbete med markägare och kommunen går det framåt.

Idag finns ett gediget ridvägsnät på Värmdö. Och det ska firas med uteritt på norra Farstalandet. Alla som vill är välkomna att rida med och utforska vägarna. Utmed sträckan kommer det också att finnas aktiviteter. Start och mål sker vid Gustavsbergs Ridcenter.

- Vi hade planer på en stor familjefest med massor av aktiviteter vid Gustavsbergs Ridcenter, men vi fick ju tyvärr dra i handbromsen. Alla vet ju varför, säger Eva Bergström, ordförande i Värmdö Hästvägar. Familjefesten får vi spara till nästa år.

- Men vi tycker det är viktigt att ordna något roligt, där vi kan träffas på säkert avstånd. Inom hästvärlden säger vi en hästlängd!

Projektledare Ove Dunell är förväntansfull inför dagen.
- Hoppas att många ryttare deltar och får en fin upplevelse med sin häst! Det här är ju det område vi kommit längst med säkra ridvägar, men vi jobbar oförtrutet vidare med andra områden. Med bra dialog och samarbete med markägare och kommunen går det framåt.'

Värmdö Ridvägars arbete har även bidragit till en ridväg som vi har på kommunens mark vid vår anläggning och där vi rider en hel del.

Värmdö Ridklubb, Årets ridskola 2019, har flera medlemmar med i nätverket och några planerar att rida med på söndag.

- Värmdö Ridvägars arbete har även bidragit till en ridväg som vi har på kommunens mark vid vår anläggning och där vi rider en hel del, berättar Åsa Lindblom, ordförande i Värmdö RK.

- Den ridvägen är så bra, och framförallt  för de som rider hos oss med funktionsnedsättning och vill komma ut i naturen, eftersom ledsagare går enkelt med på stigen.

Läs mer på visionhastvarmdo.se

Här hittar du säkra trafiktips både för dig som är bilist och dig som är ryttare.
Du kan också ladda ned våra trafikfoldrar gratis.

Patrik Kittel GP-vinnare i Ungern

Det blev en GP-dubbel för Patrik Kittel vid de trestjärniga dressyrtävlingarna i Marakalnok, Ungern i helgen. Med hingsten Bonamour vann han såväl Grand Prix-klassen som Küren.