Annons

    Hem / Aktuellt / Hästskola stärker både elever och hästar

Hästskola stärker både elever och hästar

Hästen är levande individ som ska tas om hand på bästa sätt, varje ryttares kompis. För att sprida de här kunskaperna bland ridskolans elever har Bollnäs Ridsällskap ökat på terminen med avsutten fördjupning och ett klubbmästerskap i teori.

– Vi har i alla år strävat efter att försöka sprida intresset för teori. Men det har ibland varit tungt att få eleverna att förstå att de behöver den här kunskapen, säger Mia Skäryd, ridskolans verksamhetschef.
– ”Teori” kan låta lite tråkigt. Kanske borde vi döpa om det till ”hästskola”?

I ridterminen ingår alltid två tillfällen med teori och två med sitsträning under longering. Satsningen ”Fördjupning” har körts i tre terminer, med ett extra tillfälle under helgen som har anpassats efter nivån hos varje ridgrupp.
– Eleverna har varit med i stallsysslorna en stund på morgonen och efter ytterligare en stunds teori blev det ett ridpass med uteritt. Just därför la vi det på helgen, för att ta vara på dagsljuset, säger Mia Skäryd.

Varje termin med fördjupning har haft sitt tema. Först ut var ”Stallet”, vårterminen 2019, med baskunskap om till exempel mockning, att strö en box, lägga på täcke, vända hästen i boxen.

Termin två hade tema ”Foder”, höstterminen 2019.
– Varför räknar vi ut en foderstat? Varför är vi så noga med hur mycket hästen ska ha? Tillskott? Eleverna har också varit med och fodrat.

Under våren 2020 har det varit genomgång och repetition av de olika stegen, som också följer planen för ryttarmärkena. Under den här tiden har ”Veckans 5 frågor” hängt på en av stallväggarna. Där har ridgrupperna tillsammans klurat på frågor och svar och sedan kunnat vända på bladet för att hitta facit.
– Det här la vi ut också på Facebook och Instagram och har fått respons från andra delar av landet. Jätteroligt!

På det här sättet la föreningen grunden till ett Klubbmästerskap i teori.
– Nu till hösten bytte vi helgfördjupningen mot att börja terminen en vecka tidigare och genomförde då KM i teori. Varje grupp gjorde ett teoriprov, som ett grupprov, och på ”sin” nivå. Vi håller på att rätta proven nu. Gruppen som segrar får en extra ridlektion.

Den avsuttna kunskapsdelen ska spegla hur viktigt det är att vara närvarande hos hästen när man är med den.

Mia Skäryd säger att fördjupningen har varit väldigt uppskattad. Hon hoppas att den ska få en fortsättning.
– Det handlar om vikten av att förstå hästen som individ. Den som hanterar en häst, på marken eller ryggen, måste kunna förhålla sig till om den är seg eller om den är sprallig, och kunna lösa eventuella problem utan att skylla på hästen. Den måste respekteras som den värdefulla individ den är.

– Den avsuttna kunskapsdelen ska spegla hur viktigt det är att vara närvarande hos hästen när man är med den. Att lägga mobilen åt sidan. Att förstå att hela samspelet med hästen är viktigt.

Om föreningen

  • Finns i Hedenområdet, i utkanten av Bollnäs.
  • Har strax över 400 medlemmar, cirka 190 ridande per vecka och ett 20-tal lektionshästar, både häst och ponny.
  • Firar 50-årsjubileum nästa år.

Att som Bollnäs Ridsällskap aktivt jobba för att öka hästkunskapen bland sina medlemmar är ett sätt att stärka förutsättningarna för hästens välfärd. Det faller under ett av fem fokusområden i Svenska Ridsportförbundets strategi Ridsport 2025 – det som heter Ridsport på hästens villkor – att med utgångspunkt i kunskap, beprövad erfarenhet och aktuell forskning, skapa bästa möjliga förutsättningar för hästens välmående.