Annons

    Hem / Aktuellt / Jan Brink dömer ungponnyfinalen i dressyr

Jan Brink dömer ungponnyfinalen i dressyr

Sveriges unga dressyrekipage får chansen till riktig mästarfeedback. När Svenska Ridsportförbundets Ungponnyfinal avgörs i Helsingborg under onsdagen är det ingen mindre än OS-ryttaren och flerfaldige EM-medaljören Jan Brink som är en av domarna.

Jan Brink har ridit tre OS, tagit VM-brons i lag, EM-silver och brons individuellt och i lag, varit trea i världscupfinalen och vunnit Aachens dressyrchampionat bland mycket annat. Han är också utbildad A-tränare i dressyr.

Jag ser kanske 2000 hästar om året, men av dem är det inte så många som är ponnyer.

Nu tar han sig för första gången an uppgiften att som inbjuden gästdomare döma en dressyrklass för ponny.
- Det ska bli jättekul, men ganska ovant. Det är första gången jag dömer ponnyer och de har ju ett lite annat rörelseschema jämfört med stora hästar. Jag ser kanske 2000 hästar om året, men av dem är det inte så många som är ponnyer, säger Jan Brink, som dock själv är ponnypappa.
- Min dotter rider ponny-SM i Helsingborg, så jag ser åtminstone lite fler ponnyer nuförtiden.

Ekipage från hela landet har kvalat till Ungponnyfinalen som är öppen för fyra-, fem- och sexåriga dressyrponnyer. Finalen rids över två dagar och döms av två olika domare och två tränare med lägst B-behörighet. Ponnyerna bedöms enligt Allmänt intryck Unga ponnyer. Fyraåriga ponnyer visas i grupp i alla gångarter, femåriga ponnyer går Lätt B-programmet och sexåriga ponnyer rids i Lätt A.

Som gästdomare kommer mitt fokus att vara att titta på ponnyerna ur tränar- och ryttarvinkel. Då tittar jag på gångarter, självbärighet och lösgjordhet

- Som gästdomare kommer mitt fokus att vara att titta på ponnyerna ur tränar- och ryttarvinkel. Då tittar jag på gångarter, självbärighet och lösgjordhet. Jag har också Marie Knutsson vid min sida som är auktoriserad domare och dömer ur sin synvinkel, så det känns tryggt och ska bli väldigt kul, säger Jan Brink.

Segrare i ungponnyfinalen blir det ekipage som får högst sammanlagd procent då procenten från kval 1 och kval 2 räknats samman.

Domare SvRF Ungponnyfinal

Kval 1, tisdag 27 oktober: 
Maria Carlsson (B-tränare) och Mette Ubbesen (dansk GP-domare, internationell para-domare och svensk Intermediaire I)

Kval 2, onsdag 28 oktober:
Jan Brink (A-tränare) och Marie Knutsson (domare unga hästar och Intermediaire I)

Fullständiga regler 

Onlineresultat från Equipe

Ponnyvecka i Helsingborg

Vecka 44 blir en riktig ponny- och dressyrvecka i Helsingborg. Förutom Ungponnyfinalerna avgörs också Folksam SM i ponnydressyr, final i Folksam Ponnyallsvenska dressyr med lag-SM samt final i Mats Mellbergs Cup P12 och Svenska Ridsportförbundets Ride and Learn P12.

Arrangörens hemsida 

 

Nationshoppningen framflyttad

Fredagens nationshoppning i spanska Vejer de la Frontera skjuts fram till lördag morgon 9:30 på grund av regn.