Annons

    Hem / Aktuellt / Två ryttare får elitidrottsstipendium

Två ryttare får elitidrottsstipendium

Ebba Adnervik, fälttävlan, och Filippa Norrman, dressyr, får Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium 2020–2021.

Närmare 400 anökningar kom in om stipendiet, och 60 stipendiater kommer att få ta emot 50 000 kronor.

Ebba Adnervik, Båstad, fälttävlan- studerar vid Lunds Tekniska Högskola och är regerande svensk mästare i fälttävlan.
Filippa Norrman, Märsta, dressyr - studerar vid Uppsala Universitet, SLU och ingår i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang för 2020/2021.

Filippa Norrman
Filippa Norrman. Foto: Svenska Ridsportförbundet/Mattias Burling

– Vår förhoppning är att elitidrottsstipendiet ska stötta de aktiva, så att de orkar att utvecklas in i den förhoppningsvis ljusare framtiden. Karriärerna för både studier och idrott är längre nu än tidigare. Något som är positivt, då många av de bästa satsar och presterar på topp i många år, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stöd på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation.

– Nivån på årets stipendiater har sällan varit så hög, både idrottsligt och studiemässigt. Flera stipendiater har redan tävlat på såväl EM, VM som OS. I gruppen finns det flera mästerskapsmedaljörer. På studiesidan kan vi konstatera att det stora flertalet studerar akademiska program på högskola eller universitet. Flera branscher får fler utbildade elitidrottare i framtiden; lärare, ingenjörer, jurister, läkare och många andra spännande yrken, säger Liselotte Ohlson.

2020–2021 delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut sammanlagt 60 stipendier till aktiva idrottare.

HÄR finns listan på alla 60 stipendiaterna

Fakta Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottstipendium 2020-2021
• Antal sökande var 394 idrottare.
• De sökande var från 50 olika specialidrottsförbund.
• Av de 394 sökande var 183 män (46 %) och 211 kvinnor (54 %).

Beslut 2020-2021
• 60 stipendium à 50 000 kronor.
• Stipendiater från 35 olika specialidrottsförbund.
• 38 av stipendiaterna är kvinnor (63%) och 22 är män (37%).
• Alla 60 stipendiater håller landslagsnivå i sin idrott, ett flertal har medverkat på EM, VM eller OS (junior/senior) och ett antal har tagit medalj på internationella mästerskap.
• Av de 60 stipendiater studerar 59 program/kurser på Universitetet/Högskola, 1 läser på Folkhögskola, några exempel på utbildningar är socionom, civilingenjör, jurist och läkarprogrammet

Medaljerna utdelade på SM i paradressyr

Folksam SM i paradressyr avgjordes under Sommardressyren hos Laholms Ryttarförening och på söndagseftermiddagen delades SM-medaljerna ut.