Annons

    Hem / Aktuellt / Unga fälttävlansstjärnor lyste på Gärds

Unga fälttävlansstjärnor lyste på Gärds

Kristianstad International Eventing på Gärds var bland annat tänkt som en extra kvalmöjlighet för fälttävlansungdomarna inför nästa års EM på Segersjö. Julia Andersson, 16 år från Falkenberg, tog chansen och red hem segern i den tvåstjärniga klassen.

Tävlingen avslutades på måndagen med hoppning för de två långa klasserna. För landslagsledningen var det ett bra tillfälle att stämma av nivån inför nästa års EM för juniorer och young rider, som arrangeras på Segersjö utanför Örebro nästa år.

Landslagsledare för ungdomarna är Viktoria Carlerbäck, som gillade vad hon såg.
- Sex juniorer har klarat kvalet här idag och av de tio bästa i resultatlistan är det fem juniorer, säger Viktoria som ser fram mot att jobba vidare med ungdomarna.
- Det blir mycket prat om kval men här har flera stycken också gjort bra resultat som räcker för att konkurrera på mästerskap, konstaterar hon.

Sjuttonåriga Wynja Eriksdotter Rubin på Hakunamatata blev trea i den tvåstjärniga klassen. Foto: Kim C Lundin

I den trestjärniga klassen kvalade två young rider, det vill säga ryttare 19-21 år.
- Det kan bli lite tunnare där vissa år, kraven ökar och även nivån på hästarna blir högre, säger Viktoria.

Nittonåriga Alice Andersen på Lavendel, trea i den trestjärniga klassen. Foto: Kim C Lundin

Inför mästerskapet nästa år görs en satsning där bland annat ryttaren Olof Axelsson anlitats för att stötta upp ungdomarnas utveckling i dressyren.
- Sedan kommer vi att ha ett projekt i samarbete med Riksidrottsförbundet med digitala träffar kring mental träning, berättar Viktoria.
Det blir också avsuttna träffar under vintern, den första i Linköping i mitten av november.

Vinnaren i den tvåstjärniga klassen Julia Andersson har bara ridit Cocktail Imperial sedan i mars. Tidigare ryttare var Julias syster Amanda så hästen var ju inte helt obekant men med den decimerade tävlingsterminen har det inte blivit så många tävlingar.
- Jag åkte hit för att för att rida en tävling till i år och hoppades det skulle räcka för att kvala, säger Julia som ju kvalade med besked.
- Superkul och roligt med en bra avslutning på säsongen, säger Julia som även blev trea i junior-SM på Segersjö i augusti.

Dubbelseger blev det för Amanda Staam i den trestjärniga klassen, här på Corpoubet AT. Foto: Kim C Lundin

I den trestjärniga klassen blev det dagens dubbel för Amanda Staam från Moholm i Västergötland. Hon vann med sjuåriga Corpoubet AT och var tvåa med åttaåriga Carilda Rose AT. Båda hästarna är egna uppfödningar.
- Verkligen jätteroligt, det här är nog min bästa säsong på länge även om det inte varit så många tävlingar, säger Amanda.
Målet på längre sikt är mästerskap men båda hästarna är ännu ganska orutinerade. Men Corpoubet vann på Gärds i våras när det var nationella tävlingar.
- Vilket jobb de lagt ner för den här tävlingen, säger Amanda och berömmer arrangemanget och den till stora delar nya terrängbanan.
- Den är rytmiskt byggd med bra svårigheter och jättekul att rida, säger Amanda.

CCI2*-L, resultatefter dressyr, terräng och hoppning: 1) Julia Andersson, Sverige, Cocktail Imperial 32,8 2) Christoffer Forsberg, Sverige, Jebo Kiwik W 33,0 3) Wynja Eriksdotter Rubin, Sverige, Hakunamatata 34,0 3) Victoria Suzette Kahr, Danmark, Fali Utopia 36,9 5) Alice KLarfelt, Sverige, Anolanda D 41,0 6) Frida Andersen, Sverige, Box Compris 41,4 7) Ellen Skogström, Sverige, Car Dior 43,5

CCI3*-L, resultat efter dressyr, terräng och hoppning: 1) Amanda Staam, Sverige, Corpoubet AT 33,3 2) Amanda Staam, Sverige, Carilda Rose 33,3 3) Alice Andersen, Sverige, Lavendel 35,1 4) Katrin Norling, Sverige, Hulliebullie 36,5

Kompletta resultat

Läs mer Internationell fälttävlanssatsning i Skåne