Annons

    Hem / Aktuellt / 11 / Nya ungdomslandslag i fälttävlan med sikte på hemma-EM på Segersjö

Nya ungdomslandslag i fälttävlan med sikte på hemma-EM på Segersjö

Nu presenteras fälttävlans junior- och young rider-landslag för 2021. Årets mål är solklart: EM på hemmaplan på vackra Segersjö 26-29 augusti.

- Det är något vi verkligen ser fram emot. Det är en fantastisk erfarenhet för ryttarna att få rida ett Europamästerskap på hemmaplan, säger landslagsledare Viktoria Carlerbäck.

Som ett led i satsningen mot EM på Segersjö startades under 2020 den så kallade ”Segersjögruppen”, en specialsatsning för 15-19-åriga fälttävlansryttare strax under landslagsnivå. När ungdomslandslagen för 2021 presenteras är det tre ryttare som tagit steget från Segersjögruppen rakt in i juniorernas spetstrupp. Det är Smilla Hjalmarsson, Alice Klarfeldt och Saga Wetterqvist. Dessutom finns ytterligare tre juniorer med i spetstruppen och tre i utmanartruppen.

Gärds fina tävlingar i höstas gjorde mitt jobb mycket enklare. Där fick vi ett helt koppel juniorer färdigkvalade till EM.

- Gärds fina tävlingar i höstas gjorde mitt jobb mycket enklare. Där fick vi ett helt koppel juniorer färdigkvalade till EM enligt de formella kraven, säger Viktoria Carlerbäck.
- Det gör att vi i lugn och ro kan jobba med tydliga resultatmål fram till mästerskapet. Vi har redan nu en tävlingsplan som vi hoppas att vi kommer kunna hålla oss till. Så det känns bra.

På young rider-sidan har det skett ett generationsskifte. Fyra av ryttarna i spetstruppen går vidare och rider som seniorer under 2021. SM-guldmedaljören Alice Andersen är kvar i landslaget och får sällskap av Tuva Rosencrantz och Engla Westerberg, som tidigare red i juniorlandslaget.

Med juniortruppen ser jag det inte som osannolikt att vi kan vara med och slåss om en lagmedalj.

- Det är lite tunnare just nu på young rider-fronten. Men det finns några fler som knackar på dörren och vi håller alla dörrar öppna. Samtidigt handlar det inte bara om att delta i ett mästerskap. Vi ska åka dit och känna att vi har där att göra, menar Viktoria Carlerbäck, som hoppas få anledning att fira nästa år.

- Med juniortruppen ser jag det inte som osannolikt att vi kan vara med och slåss om en lagmedalj. Om alla rider på topp, och med tanke på att vi rider på hemmaplan, så kan det gå vägen.

Här hittar du ungdomslandslagen i fälttävlan 2021

EM i fälttävlan för juniorer och young rider avgörs den 26-29 augusti 2021 på Segersjö utanför Örebro.

Häst och hållbarhet i samarbete

Nu finns en ny version av "Hästen och Hållbar utveckling", kompletterad med bland annat ett kapitel om vatten. "Hästen och Hållbar utveckling" ska bidra till ökad kunskap om hållbarhet kopplat till ridsporten.