Annons

    Hem / Aktuellt / Fälttävlans landslag 2021 med sikte på OS i Tokyo

Fälttävlans landslag 2021 med sikte på OS i Tokyo

Fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff har tagit ut landslagstrupperna och en Nations Cup-grupp för 2021. Årets stora mål är givetvis OS i Tokyo 23 juli-8 augusti.

Det blir ett spännande år med uppladdning inför OS i Tokyo. Fälttävlan har dessutom ett nytt tävlingsformat i OS där laget består av tre ekipage, och alla resultat räknas. Ett fjärde ekipage är reserv på plats. Så kampen om OS-platserna blir ovanligt tuff.

- Det är ett svårt jobb att ta ut ett OS-lag, men det ska det vara, säger Fredrik Bergendorff.
- Oftast talar ändå resultaten för sig själva.

Nu kan vi försöka maximera chansen att ta medalj, istället för att tänka att vi ska säkra upp en kvalplats.

Om en av målsättningarna vid de senaste mästerskapen har varit att vara topp fem-sex för att säkra olika mästerskapskval så ser förutsättningarna annorlunda ut inför OS.
- Nu kan vi försöka maximera chansen att ta medalj, istället för att tänka att vi ska säkra upp en kvalplats. Det handlar troligtvis i slutändan om ungefär samma slags uppsättning ryttare som åker, men det är en annan attityd i det tänket, säger Fredrik Bergendorff.

Framtiden för svensk fälttävlan ser ljus ut. Nio ryttare finns med i utmanartruppen bakom spetsen, och ytterligare fyra i den så kallade Nations Cup-gruppen. För dessa grupper är en viktig uppgift och målsättning att delta i FEI:s Nations Cup-serie, där Sverige varit mycket framgångsrika de senaste åren.
- Jag kan inte prata nog gott om Nations Cup-serien. Det är ett fantastiskt tävlingsformat som öppnar så många möjligheter för ryttare som siktar på en plats i spetstruppen, säger Fredrik Bergendorff, och fortsätter:
- Det ger ryttarna ovärderlig erfarenhet av att rida i lag. Förut var steget från young rider-nivå till seniorlaget väldigt stort. Men det har Nations Cup-serien verkligen kommit in och tagit hand om. Att kunna mixa oerfarna ryttare med mer erfarna gör att vi kan ge ryttarna chansen att utvecklas tillsammans med och lära av de bästa.

Utvecklingen för svensk fälttävlan går verkligen åt rätt håll. Den bredd av ryttare vi har nu går hand i hand med den satsning vi gör i Sverige med fler internationella tävlingar på hemmaplan.

Fredrik Bergendorff ser ett tydligt samband mellan de svenska framgångarna i internationell fälttävlan och den satsning som görs på hemmaplan.
- Utvecklingen för svensk fälttävlan går verkligen åt rätt håll. Den bredd av ryttare vi har nu går hand i hand med den satsning vi gör i Sverige med fler internationella tävlingar på hemmaplan.

Se vilka som ingår i landslagstrupperna HÄR

Nations Cup Final närmar sig – här är Sveriges hopptrupp

Den 1-3 oktober är det dags för nationshoppningsfinal, Longines FEI Nations Cup Final i Barcelona. Efter många inställda deltävlingar är alla lag i Europaligan kvalificerade till finalen. Nu har Henrik Ankarcrona presenterat Sveriges trupp.