Annons

    Hem / Aktuellt / SM-guldet till Jump Club - vinner Folksam Elitallsvenska

SM-guldet till Jump Club - vinner Folksam Elitallsvenska

Jump Club Ridsportförening hoppade hem guldet i finalen av Folksam Elitallsvenska, lag-SM i hoppning. Silver till Flyinge Hästsportklubb och brons till hemmaklubben Strömsholms Ridsportförening.

Ola Torstenson, lagledare för Jump Club Ridsportförening, var väldigt lugn under finalen på Strömsholm. Hans formstarka kvintett tjejer kunde kvittera ut segern och guldmedaljer efter en gedigen laginsats för laget som har hemadress Enköping.
- Det är skönt att ha så starka ryttare, sa han belåtet.

Ola har själv ridit många gånger i elitserielag under sin aktiva karriär. Men nu fick han axla ansvaret som lagledare eftersom han släppt familjens hästar till sonen Joel.
- Vi har ju ryttare i laget som har ridit nationshoppningar för Sverige, sa Ola och sträckte stolt på sig. Så Joel fick stå över när pappa är lagledare.

Nog var han lite omtumlad trots allt. Inte minst av den rekordstora prissumman – 250 000 kronor till vinnande lag.
- Vad ska vi göra med pengarna? Det har jag inte funderat på. Det blir väl en pott som vi kan använda till träning.

Trots att Ola basade över ett så bra lag hade han inte heller funderat över segerfirandet.
- Vi får väl ta det när vi kan göra det på ett säkert sätt.

Jag tröttnar aldrig på att rida i lag. Det gäller bara att hålla fokus och gå in i sig själv.

Emma Emanuelsson-Chaploon 4 210131 RT.jpg

Jump Club har kämpat i tio år för att kunna rida hem ett nytt SM-guld. Men nu var det dags igen. I laget red Amanda Landeblad, 4+0 med For Killy. Alice Tapper med Doge Dogelito, 0+4, Kajsa Björe på Fine Emmely startade i andra omgången, 4 fel. Filippa Enmark, regerande young rider-mästare, red enbart första omgången med sin SM-guldhäst King Kong van't Valissenhof.
- Det känns tryggt att kunna ställa över en mästare, skämtade Ola.

Emma Emanuelsson fick avgöra för Jump Club. Hon har gjort det förut.
- Jag vet faktiskt inte hur många medaljer jag har, sa hon med ett leende. Jag tröttnar aldrig på att rida i lag. Det gäller bara att hålla fokus och gå in i sig själv, förklarade hon.
Det såg nämligen busenkelt och iskallt ut när hon satte en dubbelnolla med fina Chaploon.

Flyinges lag 2 210131 RT.jpg

Silverlaget körde en trio från Jönssonligan. Pappa Fredrik med Ice, mamma Piia Pantsu och sonen Emil. Komplettera det med duktiga Beata Hermelin så blev det silver till Flyinge Hästsportklubb.

Piia Pantsu vässade sina tävlingsinstinkter och var dubbelt felfri med Fanessa.
- Det måste man ju när det handlar om lag, sa hon och fick beröm från lagledare Anders Grane.

Strömsholms lag 2 210131 RT.jpg

På bronsplats tog sig hemmalaget Strömsholms Ridsportförening in, som har för vana att ta medalj vid lag-SM-finalen. Senaste guldet var 2016.

Foto: Roland Thunholm. Skribent: Sarah Thunholm.

Resultat

Folksam Elitallsvenska final med lag-SM i hoppning
140-hoppning över två omgångar:
1) Jump Club Ridsportförening 4+4 fel
2) Flyinge Hästsportklubb 8+12
3) Strömsholms Ridsportförening 8+8
4) Billdals Ridklubb 8+12
5) Västerås Ryttarsällskap 12+21
6) Åby Ridklubb 20+72
Fullständiga resultat

Premier: 250 000 SEK/lag, 120 000, 60 000, 40 000, 20 000, 10 000 till övriga.

Lag-SM hoppning - vinnare genom tiderna

FÖRHANDSINFO

Nio lag gör upp om SM-guldet

De har laddat hela hösten och vintern. På söndag är det äntligen dags för Sveriges nio bästa hopplag att göra upp om SM-medaljerna när Folksam Elitallsvenska har final på Strömsholm.

Jag ser verkligen fram emot den här tävlingshelgen. Det känns hoppfullt att vi kan komma igång med tävlingar och det är viktigt för sporten att vi kan genomföra finalen i landets högsta serie. Det är dessutom väldigt fina prispengar som kommer sporten till del, säger Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén.
- Det blir på samma gång ett bra avslut och en början på ett nytt, förhoppningsvis mycket bättre, år.

De lag som kommer till start är Strömsholms Ridsportförening, Västerås Ryttarsällskap, Gagnefs Ridklubb, Åby Ridklubb, Billdals Ridklubb, Jump Club Ridsportförening, Näsets Ryttarsällskap, Västerviksortens Ryttarförening och Flyinge Hästsportklubb. 

Åby Ridklubb red hem guldet 2017 och Strömsholm vann året innan, 2016. Regerande mästare är Österlens Ridklubb, som dock inte kommer till start i år.

Det är både roligt och utvecklande att rida och tävla i lag. Att vi med gemensamma krafter lyckas genomföra tävlingar på ett säkert sätt under dessa tider gör oss lite extra stolta.

Bland ryttarna som är på plats på Strömsholm finns landslagsryttaren Fredrik Jönsson (Flyinge), regerande svenska mästaren individuellt Sissela Smith (Åby) och kända namn som Emma Emanuelsson (Jump Club) och inte minst hemmaryttarna från Strömsholm: Niklas Jonsson, Helena Persson och Daniel Svensson, med flera.

Sedan 2016 är Folksam stolt huvudsponsor till Svenska Ridsportförbundet och elitallsvenskan.
- Vi på Folksam är väldigt glada över att finalen i Folksam Elitallsvenska kan genomföras under den kommande helgen. Det är både roligt och utvecklande att rida och tävla i lag. Att vi med gemensamma krafter lyckas genomföra tävlingar på ett säkert sätt under dessa tider gör oss lite extra stolta över att vara en del av ridsporten, säger Jan Lindblom, från Folksam.

Så går det till

Varje lag består av tre eller fyra ekipage. De tre bästa resultaten räknas. Laget ska innehålla minst en ungdomsryttare (young rider eller yngre).
Finalen rids över två omgångar på 140-höjd. Ett valfritt ekipage per lag rider på den lägre hinderhöjden, 130-hoppning.

Söndag 31 januari
09:00 Omgång 1: 130/140-hoppning

Omgång 2: 130/140-hoppning, ny bana. Alla lag från omgång 1 går vidare till omgång 2. Lagen tar med sig felen från omgång 1. Omvänd startordning efter resultatet i omgång 1.

Om två eller flera lag har lika antal felpoäng efter finalen sker omhoppning om medaljerna. I en eventuell omhoppning startar en valfri ryttare per lag.

Fullständiga regler

Följ tävlingarna

Equisport sänder live

Start- och resultatlistor

Arrangörens hemsida

Folksam är idrottens försäkringsbolag och är sedan flera år stolt samarbetspartner till Svenska Ridsportförbundet och Elitallsvenskan.

Maria Eriksson utnämnd till Fellow

Maria Eriksson, Ekeby, har utsetts till Fellow inom Svenska Ridsportförbundet. Maria har visat stort engagemang under en lång och framgångsrik gärning inom ridsporten.