Annons

    Hem / Aktuellt / Frida är Årets ridlärare 2020

Frida är Årets ridlärare 2020

- Det är fantastiskt att varje dag få uppleva vad som händer i mötet mellan människor och hästar. Det säger Sveriges bästa ridlärare 2020, Frida Hansson från Jutagården och Skultorps Ryttarsällskap utanför Skövde.

Priset Årets ridlärare delas ut efter nomineringar till Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Granngården för att lyfta det goda ledarskapet inom ridsporten.

- Bland våra jordnära vänner vill vi hylla Årets ridlärare extra mycket. Ni är våra hjältar, säger Granngårdens Emilia Sahlén, som är ansvarig för Granngårdens satsning i ridsporten.
- Ridlärare utbildar i den viktiga hästkunskapen och hur man i samspelet mellan häst och ryttare tillsammans kan åstadkomma storverk.

Frida och hennes familj driver Jutagårdens ridskola sedan 2006 och hon älskar sitt jobb som ridlärare.
Det är många som står på kö för at få en plats på ridskolan.
- Jag brinner jag för att ge barn och ungdomar men även vuxna, en meningsfull fritid och en ventil i vardagen. Stunden här på ridskolan är ofta det roligaste många gör på hela veckan och att får få vara en del av det är fantastiskt, säger Frida Hansson.

- Framförallt vill jag vill förmedla kärleken till hästen! Vår målsättning är att våra elever någon dag kanske ska ha en egen häst eller fortsätta att rida länge på ridskolan, och då är det viktigt att de verkligen får med sig alla moment i skötseln och hästhanteringen.

Ridskolehästarna är kära kollegor och förstås centrala i verksamheten.
Av Jutagårdens trettio ridskolehästar är bara ett par inköpta som äldre. De flesta köps som treåringar direkt från svenska uppfödare, utbildas och slussas sakta in på ridskolan.
- Nästan alla våra hästar är egenutbildade, och det är vi väldigt stolta över. Det gör ju också att hästarna är väldigt trygga i verksamheten och vet vad de ska göra på jobbet.

Frida Hansson är Sveriges bästa ridlärare 2020 och en viktig förebild för både elever och andra ridlärare.
- Vi är stolta och glada över att ge det här priset till Frida Hansson, säger Markku Söderberg, ordförande i Ridskole- och Utbildningssektionen.

- Hon är en duktig pedagog som alltid ser till hästens bästa, och på ett utmärkt sätt förmedlar hästkunskap, säkerhet och god ridning till kommande generationer ridsportare.
- Det är också inspirerande hur Frida utbildar sina hästar från unga ålder. Vi hoppas att det kan inspirera flera att hitta olika samarbeten med svenska uppfödare.

Priset är ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor samt ett presentkort från Granngården på 10 000 kronor.

Motiveringen lyder:
Med sprudlande energi, lysande pedagogik och stor professionalism förmedlar Frida glädjen i ridsporten, kärleken till hästen och allvaret i så många amatörryttares satsningar.
För Frida är ridning en helhet där hästen omvårdnad och skötsel är en viktig del av elevernas lärande.
Frida förespråkar god ridning, gärna utomhus och har alltid med hästens bästa i fokus.

Maria Gretzer i Mästarnas Mästare

Hopplegendaren Maria Gretzer är en av deltagarna i nästa säsong av SVT:s Mästarnas Mästare, som sänds våren 2023.