Annons

    Hem / Aktuellt / Kittel femma i världscupen - Tyskland i topp

Kittel femma i världscupen - Tyskland i topp

Under söndagens deltävling i FEI World Cup Dressage i Salzburg, Österrike var det dags för världscuppoäng att fördelas i en Grand Prix Kür. Trots fina ritter från både Patrik Kittel och Antonia Ramel var det ingen som lyckades slå den tyska toppen.

SÖNDAG

Antonia Ramel och Brother de Jeu gjorde en fin insats till tonerna av Ed Sheeran. Ekipaget gick ut som nummer fem och la sig i topp med sina 77.460 %. När 14 ekipage hade ridit hade hon halkat ner till en åttonde plats.

Efter en tredjeplats i lördagens Grand Prix för Patrik Kittel och Delaunay OLD såg möjligheterna stora ut att ta sig upp på prispallen igen.
"Dude" dansade fram till Guns N’ Roses och Patrik såg nöjd ut efter ritten som resulterade i 80.125 %.
Men tyskarna gjorde det för svårt. Ekipaget slutade på en femte plats och ligger nu totalt trea på världscuprankingen med en deltävling kvar innan finalen i Göteborg.

Isabell Werth, segrarinnan från gårdagens Grand Prix, skakade på huvudet när hon ridit klart trots att hon gick upp i ledning. Slutligen fick hon se sig slagen av landsmaninnan Jessica von Bredow-Werndl som tog hem segern med 87,960% på hästen TSF Dalera BB. Tyskland tog hem även tredje och fjärde plats genom Helen Langehanenberg och Dorothee Schneider.

Efter Salzburg återstår en världscupdeltävling för dressyrryttarna. Det blir den 11-14 mars i 's-Hertogenbosch, Nederländerna. Finalen rids under Gothenburg Horse Show 31 mars-4 april.

Resultat söndag

Grand Prix Kür: 1) Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, TSF Dalera BB, 87.960 % 2) Isabell Werth, Tyskland, Weihegold Old, 84.720 % 3) Helen Langehanenberg, Tyskland, Annabelle, 81.340 % 4) Dorothee Schneider, Tyskland, Faustus, 80.650 % 5) Patrik Kittel, Sverige, Delaunay OLD, 80.125 % 8) Antonia Ramel, Sverige,  Brother de Jeu, 80.125 %

Fullständig resultatlista

 Aktuell ställning i världscupen

LÖRDAG

I den inledande Grand Prix klassen knep Patrik Kittel och Delaunay OLD bronsmedaljen.
- Är han lika bra i morgon kan nog en placering vara inom räckhåll, sa Kittel på lördagen.

14 ryttare, varav två svenska, gjorde upp i lördagens Grand Prix. Antonia Ramel och Brother de Jeu slutade på en sjätte plats och Patrik Kittel med Delaunay OLD på en tredje plats. Placeringen såg ut att båda gott inför söndagens Grand Prix Kür.

- Jag är jättenöjd! Det kändes lätt att rida i dag och jag kunde trycka på lite mer. Det är kul att han hela tiden fortsätter att utvecklas, säger Kittel och ger en stor eloge till den 15-åriga valacken.
- Förhoppningsvis blir piloten bättre och bättre med tiden också.

Motstånd i världsklass

Det är tre månader sedan det senaste världscupkvalet hölls. Premiären, och den hittills enda deltävlingen, reds i danska Odense i oktober där Patrik Kittel slutade på femte plats och Antonia Ramel på tionde.
På söndag är det alltså äntligen dags för ryttarna att försöka knipa nya världscuppoäng.

Vad tror du om era chanser?

- Det är svårt att säga men vi ska göra så gott vi kan, igen. Det viktigaste för mig är att jag är nöjd med mig själv och min häst och känner att vi utbildar oss tillsammans, säger Patrik Kittel och poängterar att det är ett otroligt starkt startfält.

Och det har han helt rätt i - i Salzburg möter de motstånd i världsklass. Regerande världscupmästaren och världsettan Isabell Werth startar med Weihegold OLD som vann lördagens Grand Prix. Hennes landsmaninnor Helen Langehanenberg, Jessica von Bredow-Werndl och Dorothee Schneider startar också, liksom ryttare från Italien, Irland, Frankrike, Danmark, Belgien, Österrike och Australien. Totalt är det 14 ryttare som står på startlinjen i den västeuropeiska ligans andra deltävling säsongen 2020/2021.

Annorlunda förberedelser

Patrik Kittel är imponerad över arrangörerna i Salzburg som enligt honom gjort allt för att tävlingen ska kunna genomföras professionellt och säkert.

- Alla håller avstånd och bär mask. Om man gör något liknande i världscupfinalen i Göteborg tror jag att det kan bli riktigt bra.

 Hur ser förberedelserna ut inför i morgon?

- Vanligtvis brukar jag sitta och ventilera med mina kollegor under tävlingarna men nu har det i stället blivit sushi till rummet framför Star Wars. Och en hel del Facetime med frun och dottern förstås.

Resultat lördag

Grand Prix: 1) Isabell Werth, Tyskland, Weihegold Old, 81.848 % 2) Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, TSF Dalera BB, 79.630 % 3) Patrik Kittel, Sverige, Delaunay OLD, 76.087 % 6) Antonia Ramel, Sverige, Brother de Jeu, 73.500 %

Fullständiga resultatlistor

Det rids även fyrstjärnig hoppning i Salzburg. Henrik von Eckermann, Erica Swartz, Evelina Tovek och Douglas Lindelöw är svenska hoppryttare på plats.

Arrangörens hemsida    
Start och resultatlistor 

Svensk support på väg till Valencia

Ulrika Tågerup kommer att åka ner till tävlingsplatsen i Valencia på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet, som stöd i arbetet med den fortsatta isoleringen och planeringen för att kunna transportera hem de svenska hästarna.