Annons

  Hem / Aktuellt / Klubbens namn blev bästa värdegrunden

Klubbens namn blev bästa värdegrunden

Ge mig ett L, ett U, ett R, B och O! Vad blir det? Jo, Likabehandling, Utbildning/Utveckling, Respekt, Bra förebilder och Omtanke = Lurbo Ridklubb.

– Ja, det är vår värdegrund som vi etablerade 2015 tillsammans med RF-SISU, säger verksamhetschefen Alexandra Eriksson.
– Men ”värdegrund” är kanske inte en så engagerande beteckning så vi kom på att döpa den till Lurbo Fairness.

Fairness, som på svenska blir ungefär rättvisa, ärlighet, öppenhet, att vara schysst.
– Lurbo fairness följer med i alla våra dokument och är något som vi alla kan luta oss emot, något som alla vet vad det står för, säger Alexandra.

Klubben har också ledorden med i sin hinderpark, på bommar och stöd – de syns överallt.

Man kan säga att redan värdegrunden Lurbo fairness egentligen täcker de fem områdena i Svenska Ridsportförbundets strategi Ridsport 2025, de som är:

 • Ridsportens värderingar och varumärke
 • Ridsport på hästens villkor 
 • Ridsport på individens villkor 
 • Ridsportens prestationsmiljöer 
 • Ridsportens förutsättningar. 

Men Lurbo RK vill göra mer.
– Vi har en engagerad styrelse och höga mål för föreningen. Vi har styrdokument och visioner som vi hade satt upp redan innan vi började jobba med Ridsport 2025, så vi kom in med en bra tajmning i det arbetet. Det var absolut bra att få de här punkterna att hänga upp arbetet på säger Alexandra Eriksson.

Arbetsgrupper med ansvar

Styrelsen har delat upp sig i grupper med olika ansvar, som passar Ridsport 2025-punkterna.
– Vi har till exempel en väldigt engagerad miljögrupp. Vi ligger i ett naturreservat, vid vattendraget Hågaån, och miljögruppen har gjort ett fantastiskt jobb med att söka bidragspengar.
– Nu har vi kunnat reparera våra hagar för att minska de utsläpp som leder till övergödning, det som diskuterades i regeringens utredning. Vi har grävt brunnar, dränerat och lagt grus, ett arbete som har pågått under sommaren, säger Alexandra Eriksson.

– Via Ridsport 2025 filtrerade vi engagemanget och vid sidan om miljögruppen har vi anläggningsgrupp som jobbar med att utveckla vår anläggning även ur miljöhänsyn.

Bra kontakt med kommunen

– En sak som kan kopplas till punkten ”Ridsportens förutsättningar” är ju ekonomin. Vår anläggning ägs av Uppsala kommun och vi hyr den. Här finns ju ett enormt underhållsbehov hela tiden och som hyresgäst upplever vi att det är lite svårt och tungrott. Just nu gör kommunen en ridsportutredning som vi hoppas kan ge en större förståelse för ridsportens betydelse i samhället, säger Alexandra Eriksson.

– Vi har ju en betydelsefull plats som till exempel fritidsgård i kommunen och det är inte rimligt att vi lägger utgifterna för underhållet på ridavgifterna. Så vi försöker engagera oss i kommunen för att tala om hur mycket ridsporten gör för kommunens invånare.

– Men ett gott tecken på ett bra samarbete är de fritidsledare som kommunen har ordnat och betalar för, tillägger Alexandra.

När det gäller ridsport på hästens villkor så har vi välutbildad personal som alltid har hästens bästa i fokus

Lurbo RK har också en grupp som jobbar med klubbens tävlingar för att göra dem till en förebild för prestationsmiljöer och ge medlemmarna möjlighet att se andra tävlingsekipage eller en clinic till exempel.
– När det gäller ridsport på hästens villkor så har vi välutbildad personal som alltid har hästens bästa i fokus. Till exempel har vi i stort sett bara lättridning på lektionerna och vi uppmuntrar eleverna till en förståelse för att god fysik och kroppskännedom ökar möjligheterna till en bra kommunikation med hästen.

– Det här är något som eleverna verkligen uppskattar när de får hästarnas frustningar som kvitto och belöning på ett bra arbete. En obetalbar belöning även för mig som instruktör, säger Alexandra.

Här ingår också klubbens särskilda tränarpolicy som styrelsen har arbetat fram. Endast välutbildade tränare ska ha tillträde till anläggningen.
– Vi måste kunna stå för all verksamhet som bedrivs i ridhusen, säger Alexandra Eriksson.

Viktigt samarbete

I de olika arbetsgrupperna finns förutom styrelsemedlemmar, ”vanliga” medlemmar och personal.
– Vi har ett nära samarbete mellan personalen och styrelsen, en sak jag också tänker mig är en förutsättning för ridsporten. Det är svårt att driva en framgångsrik förening utan det samarbetet.

– Vi har inte heller någon hög omsättning på vår personal och även i styrelsen finns en kontinuitet.

Alexandra Eriksson tycker att fokusområdena i Ridsport 2025 är bra eftersom det går att väva in så många frågor i dem. 
– Men personalfrågor och utbildningar hade kunnat få mer plats. Det vi brinner för, och som har fått stor betydelse i vår förening, är att värna yrkesstoltheten. Att utbilda sig till ridlärare är att välja ett yrke att vara stolt över, ett viktigt yrke som ska ha bra lön och goda arbetsvillkor. Det vill vi lyfta fram. 

Stolta över verksamheten

– Det är ju tufft att vara arbetsgivare inom ridsporten, men alla måste hjälpas åt. I dag har vi ett gott rykte, vi har en god beläggning och bra hästar. Vi har jobbat hårt för att nå dit och det känns bra att få vara stolt över den verksamhet som bedrivs.

Hon påpekar hur viktigt det är att marknadsföra ridskolan och att förklara hur det ser ut på en ridskola i dag.

– Vi är väldigt aktiva på Instagram där vi visar hur hästarna ser ut och hur deras vardag ser ut. Att vi har välutbildad personal till hästarna, att de har bra utrustning och att de får en massa kärlek. Det kan också göra att även privatpersoner kan tänka sig att sälja en bra häst till ridskolan, de som det är så svårt att hitta i dag.

– Och ska vi prata kärlek och omtanke så är det väl få hästar som får så mycket av det som ridskolehästarna, säger Alexandra Eriksson.

Om Lurbo Ridklubb

 • Har drygt 600 medlemmar.
 • Har sin anläggning ungefär en mil söder om centrala Uppsala.
 • Här finns cirka 450 ridande och 33 ridskolehästar.
 • Föreningen har 41 boxplatser, två ridhus och tre utebanor.
 • I stallar på skrittavstånd till föreningens ridhus står ytterligare runt 60 hästar.

Här kan du läsa mer om Ridsport 2025