Annons

    Hem / Aktuellt / 02 / Evelina Tovek femma i femstjärnig 1,60-hoppning

Evelina Tovek femma i femstjärnig 1,60-hoppning

Världseliten är på plats i Doha, Qatar för femstjärniga tävlingar på allra högsta nivå. I den avslutande Grand Prix 1,60-hoppningen placerade sig tre av tre startande svenskar.
- Det är min bästa placering hittills med Winnie, säger Evelina Tovek.

Svenskarna har onekligen visat var skåpet ska stå den här lördagkvällen. Tre av tre felfria rundor blev det i första omgången genom Peder Fredricson och H&M Christian K, Evelina Tovek och Winnetou de La Hamente Z och Henrik von Eckermann med King Edward.

Totalt 18 ryttare gick vidare till andra omgången. När Peder Fredricson intervjuas inför andra rundan, svarar han att ”anything is possible” men betonar att det är ett mycket rutinerat startfält.


Andra omgången


När det är dags för andra rundan ser det lika stabilt ut som vanligt för Fredricson. Men sista plankan faller oturligt nog. Ekipaget slutar på totalt fyra fel och det blir ingen omhoppning.
Henrik von Eckermann’s King Edward gillade inte vattenmattan i andra omgången, vilket resulterade i ett stopp. Ytterligare ett nedslag gjorde att ekipaget slutade på totalt tio fel – ingen omhoppning där heller.
Men hoppet var inte ute. Evelina Tovek’s Winnetou de La Hamente Z såg pigg och stark ut i andra rundan. Ekipaget slog till med ännu en felfri runda och var därmed klara för omhoppning.


Omhoppning


Totalt sex ekipage tog sig till omhoppning tillsammans med Evelina Tovek. Tuff konkurrens väntade genom bland annat de erfarna tyskarna Christian Ahlmann och Christian Kukuk.
Den elvaåriga valacken som ägs av Susanne Tovek såg ut att ha fullt med energi även i omhoppningen och rörde inte en bom där heller. Tiden räckte dessvärre inte till pallplats men ekipaget slutade på en femteplats av totalt 37 starter. Placeringen resulterade i drygt 250 000 kronor i prispengar.

– Jag är jättenöjd. Mina hästar gillar den här banan och det gör jag med, kommenterar Evelina Tovek efter ritten.

Tre omgångar med en hinderhöjd på 1,60 - hur är det att ställa om mellan? 

– Det är lite speciellt men det är bara att ställa in sig på det. Det var tuffa banor men det måste det vara med ett så starkt startfält, säger hon och vill hylla sin tränare och hästskötare:

– Utan rutiner är det inte möjligt att genomföra. Henrik startade själv men han var med och coachade mig så mycket det gick, jag är tacksam för alla som gör detta möjligt.

Peder Fredricson slutade på en tionde plats och fick drygt 80 000 kronor i prispengar. Henrik Von Eckermann slutade på 17:e plats vilket resulterade i cirka 40 000 kronor.

Nu blir det fyra lugna dagar för hästarna i Doha innan det är dags för nästa helgs start i Global Champions Tour för de tre svenska ekipagen.

RESULTAT

1,60-hoppning, två omgångar med omhoppning: 1) Christian Ahlmann, Tyskland, Dominator 2000 Z, 0+0+0 fel, 36,17 sek 2) Olivier Robert, Frankrike, Vivaldi des Meneaux, 0+0+0 fel, 36,27 sek 3) Niels Bruynseels, Belgien, Delux Van T & L, 0+0+0 fel, 36,82 sek 5) Evelina Tovek, Sverige, Winnetou de La Hamente Z, 0+0+0 fel, 38,33 sek 10) Peder Fredricson, Sverige, Christian K, 0+4 fel, 70,23 sek 17) Henrik Von Eckermann, Sverige, King Edward, 0+10 fel, 81,87 sek


1,45-hoppning med tidshoppning: 1) Julien Epaillard, Frankrike, Safari D Auge, 0 fel, 67,99 sek 2) Eduardo Alvarez Aznar, Spanien, Legend, 0 fel, 70,53 sek 3) Maikel van der Vleuten, Nederländerna, Kamara Van'T Heike, 0 fel, 72,25 sek 11) Henrik Von Eckermann, Sverige, Carlotta 276, 8 fel, 80,83 sek

Fullständiga resultatlistor 


Sandra Dahlin åtta


Det har även varit dressyrtävlingar på högsta nivå i Doha. Det blev tyskt i toppen i form av Jessica Von Bredow-Werndl med 84,780 procent, Helen Langehanenberg, 82,050 procent, och Dorothee Schneider med 81,865 procent i lördagens freestyle.
Efter att Patrik Kittel strök sig var det endast Sandra Dahlin och Ichi som representerade Sverige. Ekipaget slutade på en åttonde plats med 73,065 procent.