Annons

    Hem / Aktuellt / 02 / FEI ställer in tävlingar

FEI ställer in tävlingar

Med anledning av det akuta smittläget av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1, så kallat virusabort) bland hästar ställer det internationella förbundet FEI in alla tävlingar i tio länder. Vid resor med häst är det nu extra viktigt att vara vaksam.

FEI ställer in internationella tävlingar i Spanien, Portugal, Italien, Österrike, Tyskland, Frankrike, Belgien, Slovakien, Polen och Nederländerna. Det gäller från nu och till den 28 mars. Läs mer

Sedan arrangörerna av The Sunshine Tour i Vejer de la Frontera, Spanien, och Gorla Minore, Italien, meddelat att de avbryter sina tourer i förtid, arrangeras i praktiken inga internationella tävlingar i Europa fram till den 28 mars.

Planerna för att genomföra Gothenburg Horse Show fortgår i dagsläget. Årets tävling har ett slimmat program på grund av pandemin och kommer inte att samla lika många hästar som vanligt. Det finns också en väl genomarbetad handlingsplan för att hantera olika situationer och förutsättningar.

Arrangören av Sunshine Tour i Vejer de la Frontera, Spanien, meddelar att de avbryter årets tour i förtid och sista tävlingsdag blir den 5 mars - Läs mer HÄR

Onsdag 3 mars kom uppföljande information om läget i Valencia, Spanien, och Doha, Qatar, från FEI - Läs mer HÄR (engelsk text, pdf) 

Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har i nuläget konstaterat enstaka fall av virusabort som inte har koppling till utlandsresor, så det är ett generellt råd att vara noggrann med smittskyddet.

>>Läs mer: Information till dig som kommer hem med häst från resa utomlands

Blanda inte hästkategorier i samma stall

Tänk på att vid uppstallning inte blanda tävlingshästar med avelsston, och om det blir aktuellt med uppstallning på ett stuteri, inte blanda ston med inkommande unghästar (som oftast smittar stona på hösten och sedan leder till kastning under vårvintern). Detsamma gäller också på ridskolan, blanda inte tävlingshästar - som kan föra med sig smitta - med ridskolehästar! 2019 skakades ridsporten i Sverige av ett utbrott av den neurologiska varianten av EHV1-viruset. Utbrottet med flertal dödsfall och många sjuka hästar drabbade ett antal ridskolor som fick hålla stängt, och under en period ställdes flera tävlingar in.

Ryttare och hästägares ansvar

Tänk också på att man som tävlingsryttare ansvarar för att hästen och stallet senaste tre veckorna innan tävling inte ska ha haft smittsam sjukdom - i och med anmälan i TDB skriver under hästägarförsäkran så intygar man detta.

I vår "Hästanläggningar en guide" finns mer att läsa om smittskydd och hästvälfärd från sidan 14.

Mer information finns på SVA:s hemsida: