Annons

    Hem / Aktuellt / 02 / Pågående arbete för att alla ska få tävla

Pågående arbete för att alla ska få tävla

Sedan 25 januari har vi kunnat starta upp tävlingar inom ridsporten igen för yrkesverksamma och de födda 2005 och senare. Svenska Ridsportförbundet arbetar parallellt för att kunna öppna upp för tävling för alla.

De två första tävlingshelgerna har genomförts med tävlingar på flera håll i Sverige. För både yrkesverksamma och de födda 2005 och senare.
- Vi vill rikta ett särskilt tack och en stor eloge till våra arrangörer som visar att det går att genomföra tävlingar på ett smittsäkert sätt, säger Andrea Barth, sportchef Svenska Ridsportförbundet.
- De har jobbat stenhårt för att få allt att fungera, inte minst logistiskt.

För ryttare, kuskar och voltigörer som inte faller under ovanstående kategorier gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendation om att ”avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar […] till och med 30 juni 2021”.

- Situationen vi befinner oss i nu blir allt mer komplex och vi har flera parallella regelverk att förhålla oss till så som pandemilag med tillhörande förordning och föreskrifter samt nationella allmänna råd, säger Andrea Barth.

- Vad gäller tävling är det fortsatt begränsat till de som utövar yrkesmässig idrott. De som är födda 2005 och senare kan delta på enstaka tävlingar. Men vi ger på inga sätt upp hoppet om att kunna öppna upp för tävling för alla innan sommaren. Vi står redo att köra igång tävlingar så snart smittläget och myndigheterna tillåter. Det är något vi arbetar med och för varje dag, fortsätter Andrea Barth.

Det arbetet innefattar bland annat kontakter och möten med myndigheter, andra idrottsförbund och Riksidrottsförbundet.
- Vi har en pågående dialog med Riksidrottsförbundet för att påvisa ridsportens speciella förutsättningar. Vår ordförande Ulf Brömster blev också nyligen invald i RF:s referensgrupp, som arbetar med regeringens stödpaket till idrotten.

Ridsporten är en individuell idrott där aktiva naturligt håller avstånd till varandra. De rekommendationer som redan finns för tävlingar för yrkesverksamma och barn och unga, kan utan vidare användas även för andra tävlingar.
- Det hoppas vi ska ske tidigare än 30 juni, så att även övriga får möjlighet tävla igen. Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna mötas igen på tävling och stallbackar, utan att vi för den skull riskerar ökad smittspridning, säger Andrea Barth.

Läs mer om hur coronapandemin påverkar ridsporten

Steffi hyllas av Lisen efter comebacksegern: ”Titta och ta efter – ett föredöme”

Hon fick chansen att återförenas med Crusader Ice. Då tackade Stephanie Holmén för förtroendet med att vinna tvåstjärnig GP i danska Uggerhalne. – Fantastiskt! Väldigt, väldigt bra, säger chefen Lisen Bratt Fredricson.