Annons

    Hem / Aktuellt / FEI förlänger tävlingsstoppet av internationella tävlingar i Europa

FEI förlänger tävlingsstoppet för internationella tävlingar i Europa

På grund av det pågående utbrottet av EHV-1 har FEI idag infört två veckors förlängning av tävlingsstoppet för internationella tävlingar i Europa. Det innebär att världscupfinalerna och Gothenburg Horse Show 31 mars - 4 april inte kan genomföras.

Det internationella ridsportförbundet, FEI, förlänger tävlingsstoppet för internationella tävlingar i Europa till den 11 april 2021.

- Förlängningen av tävlingsstoppet är mycket jobbigt för oss alla, att tvingas ställa in världscupfinalerna för andra året i rad är förödande, speciellt för de kvalade ryttarna och vår titelsponsor Longines, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñes.

- Vi vet hur mycket jobb och engagemang teamet i Göteborg har lagt på att organisera världscupfinalerna och det är ett väldigt tufft besked att få så nära inpå tävlingarna.

Det är såklart ett otroligt tråkigt besked, men hästarnas välfärd måste alltid sättas i första hand.

- Det är såklart ett otroligt tråkigt besked, men hästarnas välfärd måste alltid sättas i första hand. De senaste veckorna har vi varit i ständig kontakt med FEI, SvRF och ansvariga veterinärer för att följa utvecklingen, och efter att beslutet kom på fredagseftermiddagen har allt gått väldigt fort, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

- Vi vill tacka alla sponsorer, partners och funktionärer för deras stöd i planeringen av Gothenburg Horse Show 2021.

Beslutet togs enhälligt av FEI:s styrelse under ett extra inkallat möte på fredagen. Det är baserat på en detaljerad medicinsk riskanalys ledd av världsledande epidemiolog Dr Richard Newton tillsammans med FEI:s veterinära experter.

Beslutet innebär också att det inte blir någon internationell fälttävlan hos Gärds Ryttarförening den 4 april.

Läs mer om beslutet hos FEI

Inget beslut än om nationella tävlingsuppehållet

När det gäller det nationella tävlingsuppehållet i Sverige finns ännu inget beslut.
- Vi har tagit del av FEI:s beslut om fortsatt tävlingsstopp i Europa, och kommer naturligtvis att ta ställning till hur vi ska göra framledes, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

- Jag vill samtidigt framföra mina sympatier med hela organisationen på Gothenburg Horse Show, jag vet hur hårt de har jobbat för att kunna genomföra världscupfinalerna. 

Dags att söka utbildning

Vill du utbilda eller fortbilda dig inom ridsporten? Hästsportens Folkhögskola erbjuder flera kurser med start efter sommaren, sista ansökningsdag är den 15 april.