Annons

    Hem / Aktuellt / Första svenska hästarna lämnar Valencia

Första svenska hästarna lämnar Valencia

Alla papper och tillstånd är klara. Ikväll, tisdag, lämnar de första svenska hästarna Valencia och påbörjar resan hem till Sverige.

- Det är sju hästar som aldrig har visat några symptom, de har varit i karantän i minst 21 dagar i Valencia och har lämnat fyra negativa testresultat, berättar landslagsveterinär Rasmus Westgren.

Totalt befinner sig 31 svenska hästar i Valencia. Tillsammans med Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), spanska myndigheter och Svenska Ridsportförbundet har teamen på plats förberett för en säker hemresa för hästarna genom Europa.

- Först ut är de hästar som aldrig har uppvisat några symptom och som stått uppstallade i den så kallade gröna zonen, isolerade från eventuellt sjuka hästar, säger Rasmus Westgren.

Det känns jätteskönt att de äntligen ska få åka. Det är såklart en stor lättnad att de får komma hem.

Det handlar om sju hästar som nu ska få påbörja resan hem till Sverige. På vägen krävs flera stopp och övernattningsstall som uppfyller alla smittskyddskrav. En logistikuppgift som inte varit den lättaste att lösa. På vägen stannar hästarna i bland annat Lyon, Frankrike, och i stall i Tyskland och Nederländerna, för att sedan landa i karantänstall hemma i Sverige.

Två av hästarna tillhör Erica Swartz och Thomas Ryan.
- Det känns jätteskönt att de äntligen ska få åka. Det är såklart en stor lättnad att de får komma hem, berättar Erica.

Med på transporten är Jovita, Ericas landslagshäst.
- Hon kommer att bli jätteglad över att få komma ut i hagen igen. Vi har ordnat med karantänstall på en separat gård hemma i Sverige där det inte finns några andra hästar, så allt känns väldigt tryggt.

Väl på plats hemma i Sverige kommer alla de svenska hästarna att hållas ytterligare 21 dagar i karantän innan de kan återgå till sina vanliga boxar. 

Vi har personlig kontakt med alla hemvändande ryttare. De får noggranna smittskyddsrekommendationer och vi rekommenderar att alla tar kontakt med sin hemmaveterinär.

- Den här isoleringen ska ske i karantänstall, som kommer att vara ett isolerat stall minst 50 meter från ryttarnas ordinarie tävlingshäststall. Hästens temperatur kommer att kollas två gånger om dagen. Det är också viktigt att tvätta händer, byta kläder och skor, samt ha särskild utrustning vid skötsel av isolerade hästar, säger förbundsveterinär Peter Kallings.

- Vi har personlig kontakt med alla hemvändande ryttare. De får noggranna smittskyddsrekommendationer och vi rekommenderar att alla tar kontakt med sin hemmaveterinär. För att få tävla internationellt igen kräver dessutom FEI ett negativt provsvar från prov taget tidigast efter 21 dagar, berättar Annika Ersgård, elitsamordnare hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

Läs Svenska Ridsportförbundets råd och rekommendationer för ryttare som kommer hem med hästar från utlandsresa. 

HÄR har vi samlat information om EHV-1 och utbrottet i Valencia

Fälttävlanslaget rider NC i Frankrike

Sverige ligger tvåa i halvtid av FEI Eventing Nations Cup, inför helgens tävling i Has du Pin, Frankrike. En NC-tävling till återstår innan VM i Pratoni, Italien.