Annons

    Hem / Aktuellt / Lisbeth Johansson får RF:s förtjänsttecken

Lisbeth Johansson får RF:s förtjänsttecken

Lisbeth Johansson, Alvesta, tilldelas Riksidrottsförbundets förtjänsttecken 2021 redan tidigare i år, och under Sweden International Horse Show fick hon ta emot tecknet av Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Förtjänsttecknet delas ut till 100 personer i idrottsrörelsen vartannat år, vanligtvis under Riksidrottsmötet i maj. I år var RIM digitalt så varje idrottsförbund fick i uppdrag att dela ut i sin respektive organisation. På lördagskvällen fick Lisbeth Johansson ta emot sitt förtjänsttecken i Friends Arena.

RF_tecken_2021.jpg
Så här ser förtjänsttecknet ut. Foto: Martin Pettersson/RF

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver, men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen.
100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet, närmast i maj 2021.

Lisbeth Johansson tilldelades Svenska Ridsportförbundets förtjänstmedalj 2013.

Lisbeth Johansson har en lång period som förtroendevald bakom sig. Hon började som ordförande i Alvesta Ridklubbs Ungdomssektion 1985 och satt också i föreningens styrelse fram till 1990, och var ledamot i Smålands Distriktsungdomssektion fram till 1995.
På central nivå har Lisbeth Johansson varit ledamot i Centrala Ungdomssektionen och Ridskole- och Utbildningssektionen. 

Lisbeth Johansson är idrottskonsulent på RF SISU Småland.

Riksidrottsmötet äger rum 28-30 maj 2021 och genomförs den här gången digifysiskt eller helt digitalt.

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken kan tilldelas personer som;

i egenskap av föreningsledare i styrelse, kommitté, utskott eller liknande utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 30 år

i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande i RF-SISU distrikt eller SDF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 25 år

i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande inom RF, SISU-riks, SOK eller SF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 20 år

i egenskap av ledare/funktionär representerat Sverige internationellt under minst 15 år

utfört ett framgångsrikt ledarskap i internationell styrelse (dock ej nordisk)

genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen eller utländsk person som gjort svensk idrott stora tjänster eller samarbetat med Sverige på idrottens område.

Enklare för svenska hoppdomare att göra internationell karriär

Det svenska systemet för utbildning av hoppdomare kan nu tillgodoräknas inom FEI:s system, efter ett omfattande arbete av Svenska Ridsportförbundet. Förändringen underlättar för domare som vill döma på internationella hopptävlingar.