Annons

    Hem / Aktuellt / Svensk support på väg till Valencia

Svensk support på väg till Valencia

Ulrika Tågerup kommer att åka ner till tävlingsplatsen i Valencia på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet, som stöd i arbetet med den fortsatta isoleringen och planeringen för att kunna transportera hem de svenska hästarna.

-Mitt uppdrag är att stötta de som är på plats och hjälpa till med praktiska saker och även kontakter med FEI, säger Ulrika, som åker till Spanien på lördag.

Ulrika Tågerup, FEI-steward och dopningskontrollant, har stor erfarenhet av tävlingmiljön. Hon har medverkat vid flera mästerskap, bland annat VM i Tryon, USA.
-De flesta ryttarna vet vem jag är och jag vet också hur det fungerar inom FEI, säger Ulrika.

Hon är beredd på att hjälpa till med allt från att skaffa fram mat till trötta ryttare och ägare som tillbringar dygnets alla timmar hos hästarna, till att skura boxar och ordna logistik kring transporter.
- Vi får se men det verkar som de som är på plats känner att förbundet lyssnar på dom och jag har kommer att få information om vad de som är där behöver så tar vi det därifrån, säger Ulrika.

Det finns fortfarande många hästar från flera olika nationer kvar på tävlingsområdet i Valencia. Efter oklara och motstridiga uppgifter hölls på onsdagen ett möte på plats med FEI, tävlingsledningen, myndigheter, veterinärer, ägare och ryttare.

Mötet kom överens om form för roller och kommunikation men också flera konkreta åtgärder, bland annat att fler boxar ska levereras De kommer att byggas upp i mindre enheter om max 8 hästar i varje, så att ägare och ryttare kan ha sina hästar samlade på ett smittsäkert sätt.  Ett separat fast stall finns för hästar som inte visat symptom eller testats positivt.

En plan tas fram för att hästarna ska kunna lämna tävlingsplatsen på sikt. Det förutsätter flera tester med negativt resultat som kan visa att smittan avstannat.

I dagsläget är det oklart när en hemresa kan påbörjas, det beror på hur smittläget utvecklar sig framöver. FEI i samarbete med spanska myndigheter avgör när det kan vara smittsäkert att transportera hästar.