Annons

    Hem / Aktuellt / Tävlingsstoppet förlängs

Tävlingsstoppet förlängs

Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade idag att det nationella tävlingsstoppet förlängs med två veckor till 11 april. Tävlingsstoppet är en försiktighetsåtgärd för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning.

Efter att EHV 1-smitta med koppling till utbrottet i Valencia, Spanien, konstaterades i flera europeiska länder, inklusive Sverige, tog förbundsstyrelsen i början av mars beslutet om ett nationellt tävlingsstopp till och med 28 mars. Nu förlängs det stoppet till och med 11 april.

Även om smittläget i Sverige just nu inte är ovanligt utbrett så kan situationen komma att ändras väldigt fort. De närmaste veckorna förväntas ett stort antal inresande hästar från tävlingsplatser i Europa som potentiellt kan ha blivit utsatta för smitta.

Hästarnas välfärd måste alltid vara vår högsta prioritet.

De hästar som hittills kommit hem till Sverige från Spanien är isolerade. Svenska Ridsportförbundet har varit i personlig kontakt med ryttare och hästägare som informerats om smittskyddsrekommendationer och karantänsregler.

- Vi har sagt det förut och säger det igen - det här är inte på förekommen anledning, utan för att förekomma. Hästarnas välfärd måste alltid vara vår högsta prioritet, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Beslutet om fortsatt tävlingsstopp har tagits i enlighet med Tävlingsreglementet och på inrådan av Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär, landslagsveterinär och det internationella ridsportförbundet, FEI. Den 16 mars gick FEI ut med en stark rekommendation till alla europeiska nationer, inklusive Sverige, att proaktivt ställa in nationellt tävlande till och med 11 april.

Tävlingsstoppet kan, beroende på smittspridning och riskbedömning, komma att upphävas eller förlängas i tvåveckorsintervaller efter den 11 april.

Folksam Elitallsvenska

Tävlingsstoppet innebär att Folksam Elitallsvenska omgång 1 inte kan ridas som planerat vecka 14. Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté återkommer angående hur detta påverkar den allsvenska säsongen.

Pay & jump och liknande träningsaktiviteter

Utifrån det allvarliga läget med EHV-1 rekommenderas fortsatt att träningsformen pay & jump/ride/drive samt öppen bana minimeras fram till tävlingsverksverksamheten startar igen.

Fakta om EHV-1

Läs mer om EHV-1, utbrottet i Valencia och hur du kan skydda din häst mot smitta

Åtta ekipage finalklara i Arena Youth Tour

Fyra juniorer och fyra young rider-ryttare blev klara under höstfinalen i Arena Youth Tour, som avgjordes i helgen på friends Arena.