Annons

    Hem / Aktuellt / Tillfälliga tävlingsstoppet hävs

Tillfälliga tävlingsstoppet hävs

Det tillfälliga tävlingsstoppet i Sverige hävs från och med den 12 april. Det beslutet tog Svenska Ridsportförbundets styrelse på onsdagen. Därmed tillåts tävlingar för yrkesverksamma igen.

Tävlingsstoppet har varit en försiktighetsåtgärd med anledning av EHV1-smittan i Europa och med hästar på väg hem från Spanien.  Svenska Ridsportförbundet har haft dialog med samtliga berörda hästägare och ryttare som har god förståelse för situationen och hur den ska hanteras. Alla hästar som kommit hem hittills har isolerats och inga nya EHV-1 fall har konstaterats med anledning av deras hemkomst.

SVA, Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, gör bedömningen att smittläget i Sverige är i nivå med tidigare år och att hästverksamhet i Sverige kan hållas igång.

Det internationella tävlingsstoppet i Europa hävs från och med den 12 april. FEI, det internationella ridsportförbundet, har tagit fram ett temporärt regelverk för hur de internationella arrangörerna och ryttarna ska agera.
För arrangörer och aktiva i Sverige kommer rekommendationer kring smittskydd både på tävlingsplatsen och i hemmastallet att sammanställas och kommuniceras innan tävlingarna kan starta vecka 15.

- Vi kommer att titta på det tillfälliga regelverket från FEI, hur det är utformat och vilka anvisningar vi kan ge till våra arrangörer och ryttare, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

En förutsättning för att tävlingar ska kunna fortgå från och med den 12 april är att restriktioner och rekommendationer från Svenska Ridsportförbundet följs.

- Om vi ser att läget förändras kan ett nytt tävlingsstopp komma att införas, säger Ulf Brömster.

Tävlingsstoppet för barn och ungdomar kvarstår

Ridsportens tävlingar är tills vidare öppna för yrkesverksamma enligt myndigheternas rekommendationer.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutade den 26 februari att undantaget som tillåtit enstaka tävlingar för barn och unga födda 2005 och senare upphör att gälla från och med den 1 mars. Därmed införs ett tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga inom ridsporten i avvaktan på nya besked från myndigheterna.

Svenska Ridsportförbundet hoppas att tävlingar för alla aktiva ska kunna komma igång.

- Tävlingsstoppet kommer att hävas så snart vi får besked från myndigheterna att smittläget i samhället är sådant att det är möjligt, säger Ulf Brömster.

Svenska nationella tävlingar kommer inte att vara öppna för ryttare från andra nationer där den nationella tävlingsverksamheten är stängd.

Syskonen Hansson dominerade ponny-SM i hoppning

När Folksam SM i hoppning på Sundbyholm avslutades med ponnyklasserna var det syskonen Jonathan och Mathilda Hansson som stal showen genom att vinna alla guldmedaljer som stod på spel.